Uprava policije donela je rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru."Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je Danu iz Granične policije.

Pročitajte još: Patrijarh na crnoj listi u Crnoj Gori?

Policijskim starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Srpski intelektualci, kojima je zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da besedi i Matija Bećković.

VLADA CRNE GORE: ZAŠTITA NACIONALNE BEZBEDNOSTI I DRŽAVE


Povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnoj Gori pojedinim srpskim intelektualcima, Vlada Crne Gore saopštila je da je izrada bezbednosnih procensa u vezi sa pojedinim događajima i delovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled, dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbednosti.


- Ukazujemo da je naša ustavna i moralna obaveza da od nedobronamernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osećanja najvećeg broja njih, saopštili su iz Vlade, navodeći da su uvereni da bi se na sličan način odnela i „svak druga odgovorna Vlada na svetu“.


Pročitajte još: SKANDAL U CRNOJ GORI: Milo traži od Srba u Crnoj Gori da ustaju na himnu koju je pisao ozloglašeni ustaša


- S tim u vezi, ne samo da razumemo već i cenimo kada predsednik Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije.

Navode da „ovaj pristup“ nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vređaju ugled ili slave „nasilni nestanalk Crne Gore“.


- Takođe saopštavamo da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba, već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procenjuju koja bi lica svojim delovanjem mogla ugrozti zaštićene vrednosti i interese Crne Gore i njenih građana, poručuju iz Vlade Duška Markovića.


MILAČIĆ PORUČIO ĐUKANOVIĆU: VI STE BEĆKOVIĆU 1997. URUČILI NAGRADU; HOĆETE LI SADA SPALjIVATI NjEGOVE KNjIGE?

Opoziciona crnogorska Prava Crna Gora oštro je osudila zabranu ulaska pojedinim srpskim intelektualcima na teritoriju Crne Gore, zbog, kako je navedeno u obrazloženju odluke, ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Milačić podseća da je upravo predsednik Crne Gore Milo Đukanović lično uručio Njegoševu nagradu književniku Matiji Bećkoviću, 1997. godine, a danas mu, ističe Milačić, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju, u kojoj je nagrađen pre dve decenije.

Milačić se retorički "pita" da li će, kako je kazao, crnogorski režim na trgu u Podgorici spaljivati Bećkovićeve knjige i da li se planira isključenje mogućnosti čitanja Bećkovićevih dela i izjava putem interneta, pošto, kako ističe, danas reči, za razliku od prošlih vremena, sa lakoćom prelaze granice.

"Da li će vas zabrana ulaska jednog od najvećih srpskih književnika u vašu i našu zemlju, rasteretiti spoznaje o vašim srpskim korenima?", pita Milačić Đukanovića.

Kako se navodi u saopštenju, zabranu Milačić, inače, vidi kao "osvetu nepismenih".

"Ovo je, osim što je opasno po Crnu Goru, njenu reputaciju i dobre odnose sa nama najbližom Srbijom, ujedno i demonstracija duha palanke, po kome se protiv reči treba boriti zabranama, u inkvizitorskom duhu, u kom su se na trgovima spaljivale knjige", podvlači se u tekstu predsednika Prave Marka Milačića.