TANjA Bošković, jedna od najboljih naših glumica, ovogodišnja je dobitnica Plakete Herceg Novog i zvanja počasne građanke. Priznanje joj je dodeljeno povodom 28. oktobra, dana opštine. Dan kasnije za "Novosti", ova vedra, optimistična dama uvek prefinjenog izgleda i neodoljivog šarma, zaljubljena u glumu, posebno u pozorište, iako se tokom četiri decenije dokazala i na filmu i televiziji, kaže kako je zaljubljena i u gradove u kojima je živela, a odrastala je u Aranđelovcu, kratko živela u Njujorku, Beograd i Herceg Novi su njeni decenijama.

PROČITAJTE JOŠ - Tanja Bošković ima moćnu poruku za žene: Džaba vam silikoni, koga zavaravate?

Za Povelju Herceg Novog i zvanje počasne građanke kaže da je najvažnije priznanje koje je u životu dobila, a priznanja i nagrade je nisu zaobilazile.

- Srećna sam i što sam građanka Herceg Novog, a ovo "počasni" je divno. Ja već 30 i kusur godina živim ovde sa ovim ljudima i u ovoj lepoti. Herceg Novi jeste i sunce, i more, i divne kapetanske kuće i popločane ulice po kojima osećate da prolaze duhovi nekih fantastičnih ljudi koji su ovde živeli. Setimo se i Zuka Džumhura, Ive Andrića, Njegoša, Branka Ćopića, Stevana Raičkovića, Lalića, Desanke Maksimović, koja je prolazila ovuda. Svi oni čine Herceg Novi. Novi ima atmosferu sličnu beogradskoj i njujorškoj. Ovde - ko god je došao oseća se kao dobrodošao gost, ali i kao domaćin. To je i moj slučaj - objašnjava naša sagovornica.

Na dugom spisku razloga zbog kojih voli Herceg Novi su i pesnici koji su ovde boravili, kako Tanja kaže, da se napoje ljubavlju i ushićenjem iz kojeg je izlazila divna poezija, ali i savršena atmosfera grada koji ceo svakog meseca živi...

Da bi tako bilo i ubuduće, Tanja Bošković između ostalog savetuje da Hercegnovsko pozorište dobije status profesionalnog, jer "pozorište nas čini boljima, bogati nam jezik".

- Decu kada uputite na pozorište, na živi odnos među ljudima i sa publikom i među partnerima, upućujete ih na zajednicu, zajedništvo. Tu je i presudna uloga pozorišta u 21. veku.

S druge strane, glumica koju u Novom prepoznaju i po brojnim akcijama uređenja mesta apeluje da Novljanke doprinesu više da sve u gradu blista, a kako je rekla, muškarcima treba prepustiti da se izbore sa Vladom Crne Gore, da Novi dobije bolji tretman i više para za sve divne kulturne događaje koji se u njemu dešavaju.


PROČITAJTE JOŠ - Tanja Bošković: Bila sam ohola i bezobrazna

ADUTI

NA prvom mestu smatra da je neophodno uraditi revitalizaciju Kuće Ive Andrića, koju doživljava kao specijalan prostor, svetsku atrakciju, jer je jedina koju je nobelovac sagradio. Najvažnijim zadatkom naša sagovornica smatra snažniju promociju grada i poručuje:

- Tu smo vam Dara Džokić i ja, iskoristite nas, bar da budemo podrška. Na prostoru nekadašnje Jugoslaviji naša imena nešto znače, pa zašto ne iskoristiti taj adut i u Herceg Novom.