MINISTARSTVO kulture odbacilo je zahtev dijaspore Bošnjaka (sabrane u više organizacija) koja je “dala 100 dana” kao rok za odgovor na “ultimatum”, da se iz obavezne školske lektire uklone dela Petra Drugog Petrovića Njegoša i Danila Kiša - “Gorski vijenac” i “Peščanik”.

Pročitajte još:VIDOVDAN UVREDLjIV ZA ALBANCE: Ujedinjeni protiv zahteva da 28. jun bude praznik na KiM

Od zvanične Crne Gore zatraženo je i ukidanje Njegoševe nagrade, koju ocenjuju kao “nacionalističko delo prema islamu i muslimanima”! Poručuju da će se “ako ne bude preduzet pozitivan potez”, obratiti Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Stejt departmentu.

- Nećemo ukinuti Njegoševu nagradu, najveće međunarodno priznanje za južnoslovensko književno područje - poručili su iz kabineta ministra Aleksandra Bogdanovića. Za taj resor, kako se ističe, jedino je važno i merodavno mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo delo, posebno “Gorski vijenac”, svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti.

- U stručnim razmatranjima ovo delo takvim smatraju i referentni tumači koji pripadaju bošnjačkom nacionalnom korpusu. U apelu jednog broja bošnjačkih asocijacija dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog dela, izveden iz političkih, a ne iz književnih motiva - navodi se u odgovoru.

Kao potpisnici zahteva za zabranu Njegoša i Kiša, navedeni su KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), “Pravda” iz Bosne i Hercegovine, Kongres Bošnjaka Severne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Odgovorio je i ministar prosvete u Vladi Crne Gore Damir Šehović, iz partije Socijaldemokrata.

- Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sada nije bio prepreka.

SMETA IM I KRST

U Bošnjačkoj stranci, koja je deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, podržavaju predložene izmene i dopune Zakona o državnim simbolima, ali ne žele da odustanu od uklanjanja religijskih obeležja sa državnog grba, odnosno krsta. Ova stranka u svom programu iz 2011. godine navodi da će se zalagati za izmenu državnh simbola, jer smatraju da grb i zastava ne reprezentuju realnost i potrebu multinacionalne i viševekovne države kakva je Crna Gora, jer “nisu usklađeni sa ustavnim sadržajem i određenjem”.