CRNOGORSKI premijer Duško Marković poručio je onima koji ne ustanu na intoniranje državne himne da će biti kažnjeni. Upravo je ovih dana Vlada utvrdila predlog izmena i dopuna zakona o državnim simbolima kojim će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do 2.000 evra.

Pročitajte još - Na himnu - svi na noge!

- Ko neće da ustane na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga terati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo saznali da nije ustao - rekao je Marković na gradilištu obilaznice u Golubovcima.

Na pitanje novinara da li će se zakon moći primeniti u praksi, u slučaju da dođe do kršenja zakona na, recimo, sportskim manifestacijama, premijer je odgovorio potvrdno.

- Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno, i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnećemo prekršajnu prijavu. Nećemo voditi policijske snage da bismo naterali nekoga da ustaje na himnu. To je ono što radi demokratsko društvo i demokratska zemlja - kazao je Marković. - Vlada neće odustati od najavljenih zakonskih rešenja. Gotovo da nema nijedne države na svetu koja na takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole. Čudi me negativna kampanja u medijima. Prema svojim simbolima na sličan način se ponašaju Srbija, BiH, Slovenija, Hrvatska. Čudi me vrsta otpora. Nije to samo otpor državi i interesima, nego i vlasti. Vlast možete da kritikujete, predsednika Vlade ne morate da volite, uradite sve da ga smenite i promenite, ali državu morate poštovati.

ZASTAVA I GRB VLADA je u predloženom zakonu navela da se na svim zgradama lokalnih samouprava i javnim ustanovama u Crnoj Gori vijori državna zastava sa dvoglavim orlom. Kazna do 20.000 evra predviđena je za zloupotrebu zastave i grba, i vređanje dostojanstva Crne Gore.

Međutim, himna je opet podelila Crnu Goru. Iz Demokratskog fronta poručuju da su stihovi Sekule Drljevića za njih neprihvatljivi.

- Umesto dogovora i konsenzusa o važnim pitanjima himne, zastave i drugih simbola, iz vlade Duška Markovića potenciraju logiku da se svaki problem može rešiti pendrekom i nasiljem. Nije nikakva tajna da makar polovina građana, sledeći logiku svojih predaka, neće pristati da im se silom bilo šta nameće, i pametnije je za sve da se ovo pitanje reši dogovorom, nego da Crna Gora nastavi putem krize i jednoumlja - navodi se u saopštenju DF.

SPORNI STIHOVI

I CRNOGORSKI predsednik Filip Vujanović svojevremeno je izjavio da pola himne sluša sa zadovoljstvom, a pola po službenoj dužnosti, što je izazvalo veliku pažnju javnosti, ali i mnogobrojne kritike. Ovo su stihovi himne Sekule Drljevića koji dele Crnogorce:

"Dok lovćenskoj našoj misli,

Naša sloga daje krila,

Biće gorda, biće slavna

Domovina naša mila."