Stručnjak za Balkan s Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da posle izbora u BiH neće dramatično promeniti situacija pošto nema saglasnost kako napraviti funkcionalnu državu koja može da se brže priključi Evropskoj uniji.

Biber je u intervjuu za Radio slobodna Evropa rekao da treba sačekati konačne rezultat izbora, posebno u Republici Srpskoj, "ali, sveukupno, možda će više to biti neki kraj ili se približava kraj vladavine Milorada Dodika".

On je izrazio sumnju u veće angažovanje Zapada, navodeći da ni Evropska unija ni SAD nemaju puno snage i ideja šta mogu uraditi sa BiH.

PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović: Amanet Aliji – da svi građani više budu Bosanci

Biber je rekao da Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj ima trećinu, što znači da su dve trećine glasača glasale protiv njih, iako je sam Dodik dobio više od 50 odsto glasova.

"Već 2014. SNSD je dosta izgubio i jedva je uspeo da dominira u RS, i to smo takođe videli kroz te društvene pokrete u Banjaluci, proteste i tako dalje, da postoji veliki stepen nezadovoljstva prema SNSD-u, pogotovo taj osećaj da ima ta zloupotreba državnih institucije, da postoji dominacija stranke kroz institucije i veliki stepen korupcije", rekao je Biber.

PROČITAJTE JOŠ: DODIK O GRANICAMA: Biće kako Srbija kaže; Zvizdić:To se nikad neće dogoditi

Dodik kao srpski član Predsedništva BiH može samo da opstruiše rad zajedničkih institucija, rekao je Biber i dodao da će mu biti potrebna podrška RS kao entiteta i poslanika iz RS, mada nije jasno da li će opozicija u RS podržati Dodika.

"Mislim da za to treba ipak da sačekamo krajnji rezultat izbora, zato što će biti velika razlika zavisno od rezultata izbora i formiranja koalicija za vladu u RS, ali, sveukupno, možda će više to biti neki kraj ili se približava kraj vladavine Milorada Dodika. Ali i bez njega neće se dramatično promijeniti situacija u BiH. Ne postoji saglasnost kako napraviti funkcionalnu državu od te zemlje koja može da se brže priključi EU", naveo je Biber.

On je ocenio da Dodik možda i računa na neku vrstu blokade od zapadnih zvaničnika, jer bi to ojačalo njegovu poruku da "on brani RS i da je svet pun neprijatelja koji žele da unište RS".

"To je, naravno, njegova poruka već 12 godina i duže, i, sa jedne strane, verovatno neće biti poželjan gost u zapadnim glavnim gradovima, ali sumnjam da ima raspoloženja unutar Evropske unije da se njega stavi na neku crnu listu ili da se čak uvedu neke sankcije protiv njega", rekao je Biber.