Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Sarajevu da je Rusija zainteresovana za rezultate izbora u BiH, ali da nema favorite i da isključivo podržava građane BiH.

"Naši favoriti su ljudi koji će glasati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa, jer mi podržavamo građane. Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca i radićemo s onim predstavnicima kojima građani BiH daju poverenje", rekao je Lavrov, na zajednickoj konferenciji za novinare sa kolegom iz BiH Igorom Crnadakom.

Izbori u BiH na svim nivoima biće održani 7. septembra.

Lavrov, koji je noćas doutovao u Sarajevo, sreo se ranije danas i sa članovima Predsedništva BiH.

On će popodne boraviti u Banjaluci, gde će se sastati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

IVANIĆ: RUSIJA ZA CELOVITU BIH

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa tročlanim Predsedništvom BiH jasno stavio do znanja da je Rusija za sprovodenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali protiv demonizacije republike Srpske.

Pročitajte još:Ivanić i Šarović: Lavrov dobrodošao i u Sarajevu i u Banjaluci

Kako kaže, šef ruske diplomatije je istakao i da je Rusija za celovitu BiH, ali i protiv demonizacije RS-a.

On je kazao da je Rusija poručila da se neće nametati u BiH, ali da je spremna da joj pomogne u raznim segmentima, počevši od privrede.

Na sastanku članova Predsedništav BiH i Lavrova je bilo reči i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH.

Pročitajte još:Banjaluka dočekuje prijatelja

Zaključeno je da će o tome razgovarati bezbednosne agencije, prenosi Klix.ba.

Ivanić je rekao da Lavrova poznaje od ranije i da je od ministra spoljnih poslova Rusije dobio rođendanski poklon uz poruku: "Život se nastavlja i nakon 60-e".

On je dodao da nije pozvan u Banjaluku na sastanak sa šefom ruske diplomatije i da je domaćin ruskom ministru zapravo ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Na sastanku je bilo govora i o regionalnim prilikama. Ivanić je rekao da je Rusija ranije predložila da se održi sastanak četiri zemlje i to Turske, Rusije, BiH i Srbije čemu se usprotivio Bakir Izetbegović.