SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKAOd 1. oktobra ove godine najavljeno je ukidanje međunarodne putničke železničke linije Beograd - Skoplje – Solun, potvrdio je ministar za transport i veze Vlade Makedonije Goran Sugareski, najavljujući da će nastojati razgovorom sa ministarkom građevine, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije, Zoranom Mihajlović da taj problem bude povoljno rešen.


– Ova linija je od ogromnog značaja za Republiku Makedoniju. Napravićemo sve što je u našoj moći da nekako prevaziđemo taj problem. No, ne zavisi od nas. Odgovor je da linija nije ekonomski isplativa, izjavio je Sugareski.


Najavio je da će o tome ponovo razgovarati sa Zoranom Mihajlović posle kontakata po tom pitanju pre nekoliko meseci za vreme posete Beogradu.


PROČITAJTE I: Putnički voz Beograd-Solun ponovo saobraća od 9. maja


– U narednih desetak dana do kraja meseca napraviću sve da se to ne dogodi, ukoliko bude potrebe novom posetom i razgovorima. Što je do makedonske Vlade tvrdim da ćemo učini sve, no slučaj ne zavisi samo od nas, precizirao je Sugareski, dodajući da je cilj da linija – ostane.


Iz „Srbija voza“ još u januaru ove godine MŽ Transport je informisana da su u saglasnosti sa grčkim TRAINOSE, doneli odluku za ukidanje pomenute linije zbog ekonomske neisplativosti. Na tu odluku dveju želizničkih uprava MŽ Transport Skoplje kao tranzitna železnička uprava ima pravo samo na prigovor.