NA vojni aerodrom u Podgorici u ponedeljak je u pratnji domaćih "gazela" sleteo prvi od tri kupljena višenamenska helikoptera "bel 412 EPI" za potrebe Vojske Crne Gore. Nove letelice koristiće se, između ostalog, za obezbeđenje državne granice, izviđanje, podršku policiji u protivterorističkoj borbi, transport, medicinsku evakuaciju, potragu i spasavanje, kao i gašenje požara. Očekuje se da preostala dva helikoptera budu isporučena do kraja godine. Investicija je vredna oko 30 miliona evra, a novi helikopter dočekale su u zoni iznad Nikšića tri "gazele" crnogorskog vazduhoplovstva.

- Ono što smo obećali ispunjavamo. Nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom "Bel", značajno pospešujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i celokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe - kazao je ministar odbrane Predrag Bošković na svečanosti prilikom primopredaje letelice.


PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora dobija još dva nova američka helikoptera Bell 412 EPI


Pored njega, ovom činu prisustvovao je i načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Ilija Daković, komandant Vazduhoplovstva VCG potpukovnik Nenad Pavlović, kao i više predstavnika kompanije "Bel" i Kanadske privredne korporacije.

Dolazak novih helikoptera predstavlja novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva VCG. Iz Ministarstva odbrane saopštavaju da će helikopteri biti korišćeni za izvršavanje zadataka iz oblasti sve tri misije vojske - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama. Tu su i poslovi nadzora vazdušnog prostora i izviđanje, u sanaciji posledica nastalih prirodno ili veštački izazvanim katastrofama. Proces uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu za izvršavanje namenskih zadataka traje od tri do četiri godine.PILOT

HELIKOPTER je u Crnu Goru stigao iz Praga, gde je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike, a u Podgoricu ga je dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četvorice pilota Vazduhoplovstva CG koji su završili obuku za helikoptere "bel 412 EPI" i EP na akademiji za obuku na "Belovim" helikopterima u Fort Vortu u Teksasu, nedaleko od Dalasa.