NASTAVLjAJU se krađe elemenata sa objekata Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) na severu zemlje, koje su veoma izražene na području opština Berane i Andrijevica.

Posle prijava prekida u napajanju na dalekovodima "Kralje" i "Zaostro", ekipe CEDIS su utvrdile da su nepoznate osobe ukrale transformatorsko ulje iz trafostanica "Gradišnica", "Štitari 2" i "Rujišta", usled čega je došlo do pregorevanja dva transformatora. Direktna šteta napravljane krađama iznosi 6.000 evra.

Pročitajte još: Ubistvo u Beranama: Hici ispaljeni iz ukradenog "golfa"

- Osim materijalne štete koju trpi CEDIS, naši korisnici koji se napajaju sa dalekovoda ostaju bez električne energije do sanacije objekata, što neretko može da potraje i do 48 sati. Naročito nas brine kontinuirano havarisanje istih objekata, što ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca, iako se sprovode sve zakonom propisane mere kako bismo zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom - saopštio je EDIS.

Pročitajte još: U Crnoj Gori struju najčešće kradu imućni

Napominju da je stubna trafostanica "Gradišnica" havarisana četiri puta, dok je tokom prethodna dva meseca zabeleženo još pet sličnih slučajeva na području Regiona 3 (Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Petnjica). Aktuelne havarije u trafostanicama "Rujišta", "Gradišnica" i "Štitari 2" su broj krađa podigle na više od 50, koliko ih je evidentirano tokom prethodne tri godine na pomenutom području, saopštava CEDIS, uz upozorenje da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

Berane


- Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu, koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit - kažu iz CEDIS.

BAKAR PRIMAMLjIV

NA METI lopova su najčešće bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L-profili sa stubova distributivne mreže. Kradu i vrata i prozore na trafostanicama, pa su zabeleženi slučajevi kada su zbog krađe elemenata padali stubovi dalekovoda.