GRAĐANI u BiH će narednih mesec dana imati priliku da u izbornoj kampanji vide i čuju šta im za bolju budućnost nudi 7.497 kandidata, koji se bore za 518 mandata. Na predstojeće oktobarske opšte i parlamentarne izbore izlazi 128 stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata. U poređenju sa opštim izborima 2014. godine, ovo je uvećanje za 30 stranaka. Pravo glasa u oktobru će imati 3.352.933 birača. Od toga, redovnih birača je 3.254.767.

U Banjaluci su u petak najjače stranke Republike Srpske ozvaničile početak kampanje.

Kandidati SNSD za srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, prvi predizborni plakat zalepili su u petak u podne u banjalučkom parkiću, u neposrednoj blizini Palate, gde je sedište predsednika RS.

Dodik je poručio da će SNSD veličanstveno pobediti na predstojećim opštim izborima, na dobrobit RS.

- Počeli smo danas zvaničnu kampanju, mada smo je već završili, jer sve ankete govore da imamo veliku podršku naroda. Ovo će biti veličanstvena pobeda, a očekujemo fer i poštene izbore, koji su potrebni Srpskoj - rekao je Dodik.

On je istakao da SNSD želi stabilnost Republike Srpske.

- Veoma je važno da se shvati da RS može da stabilno ide napred isključivo sa SNSD, Željkom Cvijanović, kao predsednikom Republike, i sa mnom u Predsedništvu BiH, jer znamo odgovore na mnoge izazove - naglasio je Dodik.

On kaže da na početku predizborne kampanje u Srpskoj nema socijalnih, ekonomskih i političkih izazova, što je rezultat rada Vlade RS.

Kandidat za predsednika RS Željka Cvijanović poručila je da veruje u veličanstvenu pobedu SNSD i koalicije koju ova partija čini sa DNS i SP.

Istovremeno, potpisivanjem "ugovora sa narodom", kojim garantuju da će štititi Republiku Srpsku i poštovati njen narod, kandidati Saveza za pobedu za predsednika Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić, počeli su izbornu kampanju u parku "Petar Kočić" u Banjaluci. Oni su poručili da žele demokratsku pobedu na izborima i bolju budućnost za Republiku Srpsku.

Govedarica je istakao da "ugovor s narodom" garantuje da ono što misli to i govori, a da ono što govori, to će i da radi.

- Krećemo u najveću mirnodopsku bitku od postanka Republike Srpske, koja se, hvala bogu, ne vodi oružjem, već znanjem, obrazovanjem, poštenjem, čestitošću, radom i odgovornošću - rekao je Govedarica.

Pročitajte još - PRED JESENjE IZBORE U RS: Građani neće da praštaju izdaju

Ivanić je poručio da treba gledati u budućnost, a ne misliti o prošlosti, kao i da Srpska treba da bude deo savremenog sveta, a ne izolovana.

- Narod RS ima osnovu da veruje da će biti bolje, jer može biti bolje bez velikih napora, sa samo malo više reda - rekao je Ivanić.

Vukota Govedarica i Mladen Ivanić veruju u dobar rezultat

Predsednik DNS Marko Pavić istakao je da su okosnica programa ove stranke za predstojeće izbore očuvanje RS, ekonomija, zapošljavanje i briga o marginalizovanim grupama stanovništva.

Pavić je istakao da DNS ulazi u izbornu kampanju sa sloganom "Odgovorno", jer će se kandidati te stranke, ako im građani ukažu poverenje, na svim funkcijama tako odnositi na poslovima u Srpskoj, prema javnim dobrima, mladima i penzionerima.

- Želimo da DNS bude nezaobilazni faktor u formiranju vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH, kao i da građani nakon izbora budu zadovoljni onim kako rade DNS i njegov kadar - poručio je Pavić.


CENA - OSAM MILIONA MARAKA

Na izborima 7. oktobra građani će birati poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsednika i potpredsednike RS. Građani će birati i članove Predsedništva BiH, poslanike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH. Izbori će, kako je saopšteno ranije, koštati osam i po miliona maraka.