Skoplje je još 2008. pristalo da država promeni ime u Republika Severna Makedonija, pod uslovom da to uključuje priznavanje "makedonskog" jezika i nacionalnosti, navodi se u dokumentu američke ambasade u Skoplju koji je objavio Vikiliks, a prenosi portal Katimerini.


Poverljivi dokument pod imenom "Šta treba da urade Makedonci da reše spor oko imena", datiran je na 29. jul 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

Dokument je pokazao da je se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i da su u određenoj meri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine.


PROČITAJTE JOŠ: PALA ODLUKA: Makedonija dobila novo ime!

U prvom delu dokumenta spominje se da je Milovanović svoje zaključke predstavio nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim, i naveo koji bi uslovi bili prihvatljivi za zemlju.

"Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama", navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

Takođe, dodaje se i da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev "makedonski", ali da s tim treba pažljivo postupati - možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane, prenosi grčki portal.


KOCIJAS: GRUEVSKI SE PRETVARAO

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski se pretvarao da ne želi rešenje spora o imenu, izjavio je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, reagujući na poverljive diplomatske komunikacije Vikiliksa koje ukazuju na to da je Makedonija bila spremna da još 2008. godine prihvati promenu imena.

"Poznato je da Gruevski nije želeo ikakvo rešenje o sporu imena. Kako bi se rugao međunarodnim igračima, pretvarao se da je prisiljen na kompromis. Niko mu nije verovao. Sem, ako se prisetimo, gospodin Micotakis", rekao je Kocijas.

Oglasio se i Micotakis koji je današnju objavu Vikiliksa, koju je preneo Katimerini, nazvao tragičnom:

"Danas saznajemo od Vikiliksa da je Skoplje od 2008. godine tražilo da se država preimenuje u 'Severnu Makedoniu', a da njihove ljude naziva 'Makedoncima', koji navodno pričaju 'makedonskim jezikom' i to na najtragičnijji način potvrđuje ono što ja već mesecima pričam - Da su premijer Cipras, ministar odbrane (Panos) Kamenos i Kocijas želeli da predstave svoj izuzetno štetan sporazum po Grčku uspehom, a koji je zadovoljio ono što Skoplje traži godinama i koji je odbila svaka prethodna vlada."

On je ponovio da Nova demokratija neće ratifikovati ovaj sporazum, prenosi "Katimerini".

Grčka i Makedonija postigli su ove godine sporazum o sporu imena Makedonije, koji su svetski mediji nazvali "istorijskim".