HERCEG Novi će definitivno ostati bez dela starih palmi starih više decenija, koje su vizuru grada činile atraktivnom, mediteranskom, drugačijom... Postupak dendrohirurgije, koji je primenjivan u borbi protiv crvenog surlaša još od 2015, kada se ovaj nametnik prvi put pojavio, nije uspeo. Nijedna palma nije obnovljena, pa će stotinak stabala, koja su nakon dendrohirurgije ostala bez krošnji, po završetku leta biti sasvim posečeno.

Pročitajte još: Herceg Novi: Zdrave palme štite lekom

Direktorka Komunalno-stambenog preduzeća Jasmina Konjević kaže da su seosušila i stabla za koja su mislili da su sačuvana.

- Četiri palme na trgu Belavista na kojima je obavljena dendrohirurgija nisu opstale. Na tim mestima, kada stabla budu sasvim posečena, neće biti moguće zasaditi nove palme, jer je veoma teško ukloniti snažno korenje ispod pločnika na trgu. Nadležni će se tek dogovarati o tome šta će biti zasađeno umesto palmi - objasnila je Konjevićeva.

Ekipe hercegnovskog Komunalno-stambenog preduzeća do sada su uklonile oko 100 zaraženih palmi. Tokom dosadašnjeg procesa zaštite pet puta je hemijski tretirano 360 stabala na javnim površinama. Nedavno je na 130 još zdravih stabala primenjena nova metoda injektiranja. Stručnjaci veruju da bi ovo konačno moglo da bude efikasno rešenje u suzbijanju pogubnog delovanja crvenog surlaša u parku "Boka", u Luci "Škver", u Zelenici, Omladinskom parku u Igalu i kod kružnog toka u Meljinama.


UPOZORENjE

IZ Komunalno-stambenog preduzeća upozoravajuda se zaraza najlakše prenosi odlaganjem zaraženog materijala, pa apeluju na vlasnike palmi da prilikom njihovog orezivanja ili uklanjanja poštuju opštinsku odluku kojom jepredviđeno odvoženje na deponiju "Tisove grede" i zatrpavanje posečenih grana i stabala.