BEZ obzira na perfidnu kampanju koja je počela iz kancelarije Opštinskog odbora DPS u Budvi - gde su se naprečac prisetili njegovog anticrnogorstva, zaboravljajući ode kojima su ga obasipali njihovi aktuelni čelnici, uz podršku režimskih medija, kako bi se onemogućilo gostovanje akademika i velikog srpskog pesnika Matije Bećkovića - u tome se nije uspelo.

Pročitajte još: POSLE SKANDALA U BUDVI: Dolazak Bećkovića izazvao podele u CG

Govorio je Bećković na festivalu "Ćirilicom", ijekavicom i ekavicom, ono što je stvarao decenijama na ćirilici. Bez politike i politikantstva. A napori izvesne budvanke D. Lj., da puštanjem crnogorske himne s kasetofona "potpali vatru", nisu uspeli. Budvanin D. I. zgrabio je kasetofon iz njenih ruku i razbio ga o pločnik između crkvi u Starom gradu, gde je veliki pesnik besedio. Zbog toga je zaradio krivičnu prijavu, iako se pravdao da je mislio da će njegova sugrađanka aktivirati suzavac, o čemu je bilo najava, pa je policija diskrento motrila na bezbednost učesnika skupa.

Prijavu za ometanje skupa će od organizatora JU "Biblioteke Budve" dobiti i Budvanka koja se posle kraćeg komešanja udaljila, odvodeći sa sobom nekoliko istomišljenika. Sve one bi mogle dobiti i prijave od policije, jer postoji dovoljno indicija da su došle s namerom da prekinu književno veče Bećkovića, za šta je vođena kampanja i preko društvenih mreža, ali normalan svet u Budvi nije naseo na pisanije dežurnih nezadovoljnika i srbomrzaca koji ovih dana dižu glave ohrabreni ćutanjem državnih organa.

Pročitajte još: CRNOGORCI HTELI DA UĆUTKAJU MATIJU BEĆKOVIĆA: "Oj svijetla majska zoro", lomljenje zvučnika, suzavac...

Uviđajući da šačica ostrašćenih i zluradih ljudi pokušava da nanese novu ljagu Budvi i Crnoj Gori i da se sprema da Bećkovića dočeka jajima, organizatori su se pismom obratili policiji, koja je diskretno neutralisala one od kojih se stidi većinska Crna Gora.

VOLELI GA, ALI TAJNO

Nisam bio u Budvi 23 godine, od kada sam primio nagradu "Stefan Mitrov Ljubiša" na ovom mestu - kazao je Bećković, za "Vijesti", posle knjižene večeri u Budvi. - Ni tada, kao ni sada, nisam bio omiljeni srpski pesnik crnogorske političke elite - koja je pune tri decenije na vlasti. Nisam bio omiljen. Voleli su me, ali tajno.