Sarajevo - Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH i Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, juče su u Sarajevu kao središnju temu sastanka imali regionalnu saradnju u predmetima ratnih zločina, kao i pitanje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, rekao je za “Novosti” mr Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Razgovarano je, po Grubešićevim rečima, i o pregledu i oceni složenosti predmeta, kao i prosleđivanju manje složenih predmeta na nivoe pravosuđa entiteta i Brčko Distikta, kao i pitanjima u vezi izmena Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, "koja je vrlo bitan dokument i osnov za ubrzanje procesuiranja predmeta".

Pročitajte još: Serž Bramerc: „Bio sam usamljen“

- Jedna od tema sastanka odnosila se i na regionalnu saradnju tužilaštava u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, a u cilju poboljšanja i jačanja regionalne saradnje -priča nam mr Grubešić i dodaje:

- Tužilaštvo BiH i tužilaštvo pri MMKS i MKSJ imaju dobru, kontinuiranu i dugogodišnju saradnju sa zajedničkim ciljem, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina i zajednički napori da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.


Tužilac Bramerc iskazao je podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.