SVE je spremno za početak primene izmena Zakona o akcizama, prema kojima će paklica u maloprodaji biti jeftinija od 20 do 30 centi, saopštili su predstavnici Ministarstva finansija. Obrazložili su da će potrošači sačekati do ponedeljka pojeftinjenje, jer su snabdevači nagovestili da ne mogu sniziti cenu cigareta dok ne dobiju cenovnike od uvoznika, odnosno kompanija "Neregelije", "Plus", "Delta", "Bar kod".

Pročitajte još: Cigarete u Crnoj Gori jeftinije od ponedeljka

Trenutno najjeftinije cigarete u trafici koštaju 2,30 evra, a najskuplje četiri evra. U prodaji na nelegalnom tržištu cigarete će i posle pojeftinjenja zbog novih akciza ipak ostati jeftinije, jer se različite vrste mogu kupiti po ceni od evro ili 1,10 evra. Zato ostaje pitanje hoće li proraditi savest kod građana da kupuju cigarete u trafikama i da tako doprinesu punjenju državne kase, ili će ipak više brinuti o porodičnom budžetu, pa će po cigarete i dalje odlaziti kod preprodavaca i plaćati ih po duplo ili trostruko nižim cenama.

Niže akcize na duvanske proizvode rezultat su toga što države regiona nisu ispratile akcizni kalendar koji se primenjuje u Evropskoj uniji, kazao je Milutin Simović, potpredsednik Vlade.

- I onda smo imali disproporciju cena cigareta u Crnoj Gori u odnosu na okruženje. To je bilo dosta stimulativno za sivu ekonomiju, i pored toga što su nadležne institucije pokušavale da spreče prodaju na crnom tržištu - naveo je Simović.

Pročitajte još: CIGARETAMA NIŽA CENA: Vlada Crne Gore će najverovatnije razmotriti smanjenje akciza na duvanske proizvode

Cilj nižih akciza i pojačane kontrole državnih službi su suzbijanje nelegalne prodaje duvanskih proizvoda, kaže potpredsednik, i podseća na jučerašnju akciju Tužilaštva, Uprave policije i ostalih inspekcija, kada je u Baru zaplenjeno 1.200 paketa cigareta bez akciznih markica.

- Poruka je jasna - niže akcize, ali i smanjenje stimulativnog prostora za sivu ekonomiju i, naravno, nulta stopa tolerancije na crno tržište duvana i duvanskih proizvoda - poručio je vicepremijer.


GUBICI

POSLEDNjE procene su bile da je budžet po osnovu prodaje cigareta u sivoj zoni od početka godine izgubio višemilionske prihode. Pad legalne prodaje bio je i do 40 odsto.