U CRNOJ Gori, gotovo preko noći, obnovljena je inicijativa za poništavanje odluka Podgoričke skupštine, koju je posle smene sa čela nekada najjače opozicione i "prosrpske partije" - Narodne stranke, lansirao univerzitetski profesor, a potom Đukanovićev diplomata u Sarajevu, dr Novak Kilibarda.

Inicijativa je obnovljena kroz saopštenje minorne Liberalne partije, koja je, doduše, deo vlasti, a podržali su je DPS i Socijaldemokrate. Naravno, njihovi koalicioni saveznici iz Bošnjačke stranke i stranaka koje okupljaju Hrvate i Albance, mudro su oćutali izjavu crnogorskih zvaničnika da "Crna Gora pamti i proslavlja časne datume i događaje iz naše prošlosti, a Podgorička skupština nije jedan od njih".

- Inicijativa da se u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna je i pravedna - smatra poslanik DPS Nikola Rakočević.

Prema njegovom mišljenju, posle 100 godina od državnog posrnuća, treba naći odgovor na pitanje da li su se Crnogorci i ostali građani vratili nacionalnoj i državotvornoj svesti.


PROČITAJTE JOŠ: Ugrožena prava Srba u Crnoj Gori

- Kroz istoriju je bilo logično, mada nepravedno, što ova tema nije stavljena u centar pažnje. Crnoj Gori je potrebno razobličavanje Podgoričke skupštine, kroz javne rasprave sa uglednim i relevantnim stručnjacima. Na koncu, i da razgovaramo o usvajanju rezolucije u Skupštini, treba vrlo pažljivo birati način. Jer, poništavati odluke jednog vaninstitucionalnog okupljanja - ispostaviće se, zlonamerne, izdajničke skupine - nazvane Podgorička skupština, u krovnoj instituciji Crne Gore, moglo bi značiti i priznavanje legitimiteta sramnih odluka iz 1918. godine - smatra Rakočević.

Ipak, posledice nelegitimne i nelegalne Podgoričke skupštine, dodaje poslanik DPS, bile su sve do 2006. u potpunosti legalizovane. Zato je inicijativa da se i u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i u krajnjem pravedna, naglašava Rakočević. On, ipak, ne navodi da li će DPS i kada ovu inicijativu predati Vladi Crne Gore, odakle bi, ako bude prihvaćena, trebalo da ide na nadležni odbor u Skupštini Crne Gore.

- Socijaldemokrate bi podržale takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore - kaže portparol SD Stefan Šuster.

Njegova izjava može se tumačiti kao "priprema terena" za ukidanje odluke 160 poslanika Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, o ujedinjenju Crne Gore i Srbije u jednu državu pod dinastijom Karađorđević, ali i one kojom je crnogorski suveren kralj Nikola, koji je ranije pobegao iz zemlje, zbačen sa prestola.


- Duboko je nazadna, i srećom, istorijski poražena, želja pojedinih konstituenata DF za veličanjem nestanka Crne Gore. Kada u tome nije uspeo DPS devedesetih, čiji je predsednik Milo Đukanović tada govorio da je Podgorička skupština "važan datum u našoj istoriji, jer je tada konačno realizovana vekovna želja južnoslovenskih naroda za formiranje zajedničke države", sigurno danas neće uspeti naličje njegove politike - saopšteno je iz SDP, partije koja je do pre dve godine bila verni saveznik Đukanovićevoj DPS.

Međutim, SDP je i tada, kao i sada, za poništavanje odluka Podgoričke skupštine koja je zasedala od 24. do 29. novembra 1918.

- Takva inicijativa potiče od neprijatelja srpskog naroda - kaže za "Novosti" predsednik Srpskog nacionalnog veća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović.


On ističe da je "hajka" počela od kada SNV obeležava datum donošenja odluka Podgoričke skupštine.

- Oni bi da postave ograde, granicu i žice unutar jednog istog naroda. Naravno, to je potez bezumnika osuđen na propast. Mi ćemo uvek obeležavati taj svetli datum u istoriji Crne Gore, jer, tada su ostvarene težnje našeg naroda u Srbiji i Crnoj Gori. Mi ne smemo da obrukamo pretke. Skupština nije delo pojedinaca ni iz Srbije, niti iz Crne Gore, već želja naroda. Možda, kako reče Matija Bećković, zbor delegata za Skupštinu nije bio baš najdemokratskiji, ali jeste demokratskiji od svih izbora održanih u Crnoj Gori - ističe Vuksanović.

PRAVE SE LUDI

PREDSEDNIK SNV naglašava da će se Srbi uvek ponositi tim datumom. Uostalom, dodaje, Podgoričku skupštinu su priznale velike sile, odnosno, međunarodna zajednica.

- Neki su na to u Crnoj Gori zaboravili, ili se prave ludi - kaže Vuksanović, govoreći o još jednoj od dubokih i bolnih podela u Crnoj Gori, koja nikako da postane velika zajednička kuća, pošto u njoj pravila igre još uvek kreiraju oni "više ravnopravni", ne mareći za prava onih koji ne pamte od juče.