DOK se mediji u regionu bave održavanjem i zatvaranjem "patriotskog omladinskog kampa" na Zlatiboru gde su se mladi podučavali vojnim veštinama, prorežimski mediji u Crnoj Gori vode pravu istragu kako bi utvrdili koliko je "regruta" iz ove države "kampovalo" na Zlatiboru. Oni su posle višednevne "istrage" konačno otkriveni, i utvrđeno je da je reč o dvojici dečaka iz Podgorice. Bez želje da se pravi poređenje sa kampom na Zlatiboru, u Crnoj Gori gotovo da je promakla činjenica da i u ovoj državi ima sličnih okupljanja omladine - legalnih, organizovanih od Ministarstva odbrane, ali i ilegalnih.

Letnji vojni kamp za mlade, kako je zvanični naziv u Crnoj Gori je organizovan ove godine po treći put i to od 16. do 29. jula u jedinicama Vojske Crne Gore, u Kolašinu i Pljevljima.

Kamp je otvoren u kasarni "Milovan Šaranović", a u njemu je učestvovalo 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet iz Republike Makedonije, čime je kamp dobio regionalni karakter.

- Ministarstvo odbrane proaktivno i posvećeno deluje u smeru približavanja Vojske Crne Gore i vojnog poziva mladima. Jedna od aktivnosti je svakako i Letnji vojni kamp, treći po redu, koji je kao pilot projekat započet 2016. - kazao je otvarajući Letnji vojni kamp, državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović konstatujući da je upravo kamp prilika da se mladi oprobaju kao vojnici, i da uvide šta znači nositi vojnu uniformu, kroz specifične sadržaje prilagođene upravo njihovom uzrastu. - Vojnička uniforma predstavlja čast, ponos i obavezu svima koji je nose, kroz nju se na poseban način ispoljava ljubav prema državi.

PROČITAJTE JOŠ - ŠIROM REGIONA VOJNI KAMPOVI ZA DECU: U BiH najekstremniji drži Naser Orić; "Crna munja" poziva na rat sa Srbima; Na Kosovu su javna tajna


Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, učesnike kampa svim veštinama obučavaće instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a programom je predviđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pet najboljih učesnika kampa imaće priliku da posete Centar za obuku kadeta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Instruktor pokazuje vežbu

Dok Vojska Crne Gore organizuje svoje kampove za mlade, prošle godine na Dan nezavisnosti, na planini Rumiji iznad Bara, koju zagovornici "velike Albanije" na sve načine pokušavaju da svojataju odričući pravo drugim narodima na nju, na njoj je održan paravojni kamp!


PARTNERI

U ORGANIZACIJI kampa partneri su bili ministarstva odbrane Velike Britanije i Kraljevine Holandije, Ministarstvo prosvete Crne Gore, Ministarstvo sporta, Rukometni, Fudbalski i Odbojkaški savez, i preduzeće "Nacionalni parkovi".