SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA


Vladi Makedonije su dostavljena „uputstva“ NATO za ispunjenje zadatih uslova prijema zemlje u članstvo Severnoatlanske vojne alijanse. U narednih 18 meseci, kako je bilo i najavljeno na julskom Samitu, Skoplje na tom putu mora da ispuni niz političkih, ekonomskih, bezbednosnih i uslova u oblasti sudstva.

Razgovori između Makedonija i NATO za članstvo trebalo bi da počnu idućeg meseca, a u pomenutom dokumentu, prema istaknutom dosadašnjem iskustvu, „mogu da traju do aprila 2020. godine...“

FINANSIRANjE
Prema objavljenim pojedinostima iz dokumenta NATO, u okvirima predloženih obaveza Makedonija mora da ispuni i niz uslova u oblasti bezbednosti, pravnih poslova i resursa koji uključuju tenderske procedure. Takođe i obezbeđenje budžeta za zajedničko finansiranje programa Alijanse.

U objavljenom dokumentu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dostavljenom Vladi u Skoplju, precizirane su zadate obaveze državne administracije vezano sa Koordinacionim savetom „na vladinom i ministarskom nivou“. Među navedenim obavazema je „nastavak vladavine prava i reformi u sudsvu, uključujući neophodnost jačanja nezavisnosti sudstva i preduzimanja aktivnih koraka za pojačanje odgovornosti za korupciju i organizovani kriminal, uključivo i na visokom nivou“.

Zahteva se povećanje napora za izgradnju funkcionalnog multietničkog društva zasnovanog na potpunoj implementaciji Ohridskog okvirnog sporazuma. Dosledno sprovođenje svih propisanih unutrašnjih procedura u odnosu na dogovor o rešavanju pitanja imena, što je uslov za uspešan završuvtak pristupnog procesa.

- Da se obezbedi veća očitljivost i adekvatan nadzor nad obaveštajnim i bezbednosnim službama. Implementacija preporuka međunarodnih partnera i zakona donetih od decembra 2017. godine u ovoj oblasti, navedeno je u dokumentu NATO.

Pored političkih zadataka, dodaje se, istovremeno u zadatom roku su i obaveze ispunjenja brojnih uslova iz odbrambeno vojne oblasti. Između ostaloga, zahteva se ispunjenje osiguranja da „ne postoje ustavna ili zakonska ograničenja koja bi mogla da spreče kolektivne odbranbene operacije, da se provere unutrašnje procedure za upućivanje oružanih snaga u inostranstvo“.

PROČITAJTE JOŠ - Makedonija sledeći član NATO?

Makedonija prema dokumentu iz Brisela mora da osigura da su sve strateške smernice za razvoj, transformaciju i funkcionisanje nacionalnog sistema odbrane i sposobnosti da su u saglasnosti sa budućim članstvom u NATO.

Foto ARM

Iz NATO se Makedoniji nalaže da započne sa „sprovođenjem planova restruktuiranja i modernizacije oružanih snaga u cilju postizanja planiranih vojnih kapaciteta i razvijanja osposposobljenih, raspoloživih i održivih snaga sposobnih da doprinesu misijama Alijanse. Održavanje nivoa dovoljnih rashoda za odbranu u podršci prestruktuiranja i modernizacije oružanih snaga, ovogućenjem efektivnog doprinosa Alijansi...