RADOVI na montaži ukupno 23 turbine na Možuri završeni su, a vetroelektrana na tom lokalitetu trebalo bi da probni rad započne do kraja septembra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Montažu turbine je radila kineska kompanija “Šangaj elektrik pauer indženering”, a investitor je “Enemalta plc” sa Malte. Vrednost do sada izvedenih radova je oko 45 miliona evra, dok je ukupna vrednost investicije veća od 89 miliona. Do sada je izgrađeno 13 kilometara puta, a u toku je montiranje opreme za kontrolnu zgradu i trafostanicu.

PROČITAJTE JOŠ: Vetrenjače Crnogorcima stigle iz Kine

- Plan investitora je da sve instalacije i testiranja budu završeni do kraja septembra i da vetroelektrana bude spremna za priključenje na elektro-energetsku mrežu Crnogorskog elektroprenosnog sistema, što znači da bi tada mogao početi probni rad. U slučaju uspešnog završetka probnog rada, čije trajanje zavisi od niza faktora, nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vetropark na Možuri, nakon čega sledi stvarni, komercijalni rad vetroelektrane - naveli su su iz Ministarstva.

Kineska kompanija nedavno je izrazila interesovanje i za izgradnju solarne elektrane na Briskoj gori. Podizvođač na Možuri je crnogorska kompanija Bemah.