Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbedilo je sredstva za nadogradnju postojeće baze životinja, čime će biti stvorena mogućnost za centralnu evidenciju pasa, a u toku je priprema postupka javne nabavke, saopšteno je iz Saveta za zaštitu životinja. Time bi Crna Gora nakon više od 10 godina od usvajanja Zakona o identifikaciji i registraciji životinja, konačno mogla dobiti centralni registar kućnih ljubimaca.

U centralnom registru se nalaze brojevi čipova životinja, te podaci o njihovim vlasnicima, čime je njihovo povezivanje, očitavanjem čipova u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti, olakšano. U Crnoj Gori, situacija je trenutno takva da podatke sa čipa može da očita jedino veterinar kod kojeg je pas čipovan. Pritom, kako je ranije objašnjeno iz jedne podgoričke veterinarske ambulante, da bi sa sigurnošću povezali životinju i vlasnika, na uvid se mora doneti knjižica psa u koju je čip unesen.

PROČITAJTE JOŠ: Beogradski sajam: Pistom šetalo više od 1.000 pasa (FOTO)

Iz Saveta za zaštitu životinja su od Veterinarske komore tražili da, do naredne sednice krajem avgusta, da predlog cena čipovanja i pasoša za životinje, koja bi bila jedinstvena za sve ambulante. Cena čipovanja varira od ambulante do ambulante i iznosi 20 evra, pa naviše.

Članovi Saveta za zaštitu životinja su na drugoj sednici od osnivanja, predložili da se od sledeće godine, kroz program mera obavezne zdravstvene zaštite životinja finansira nabavka čipove, vakcine za besnilo i vakcinacija protiv ove bolesti. Stavljanje čipa i izdavanje pasoša treba da finansira vlasnik životinje.

Iz Saveta za zaštitu životinja su od Veterinarske komore tražili da, do narednje jednice krajem avgusta, da predlog cena čipovanja i pasoša za životinje, koja bi bila jedinstvena za sve ambulante.

Veterinari će pomoći da ljubimci budu zdravi,foto Z.Jovanović

SKLONIŠTA

IZMEĐU dve sednice Saveta je, kako je saopšteno, pripremljen i podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Na sednici je razgovarano i o trenutnoj situaciji u registrovanim skloništima za napuštene životinje, propisima kojima se reguliše držanje opasnih rasa pasa...