DOK iz Ministarstva odbrane Crne Gore stižu demanti povodom pisanja medija iz okruženja o izgradnji avio-baze u Tivtu, odnosno bilo kakve baze za NATO saveznike, mada je defakto svaka vojna baza u Crnoj Gori posle njenog pristupanja ovoj alijansi i "NATO dom", s terena stižu najave izgradnje novih baza za Vojsku Crne Gore.

U Andrijevici, mestu gde je do pre nepune dve decenije bila vojna kasarna, sedište "uprave granice", ponovo će nići vojna baza. Doduše, ne baš u gradu, ali ni previše daleko od njega. U njoj će biti stacionirana elitna jedinica Vojske Crne Gore, sa oko 150 pripadnika.

Pročitajte još - U Misiju NATO u Avganistan ide 29 đetića

- Ta vojna jedinica biće po standardima koje propisuje NATO - izjavio je predsednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović. - Vrhovni savet odbrane je doneo odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske CG. Radi se o elitnoj pešadijskoj jedinici, čije formiranje mora da zadovolji propisane NATO standarde. Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. godine. Pre toga će se, nakon odabira lokacije, krenuti s izgradnjom neophodnog objekta i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih meseci.

Kako "Novosti" saznaju, buduća vojna baza biće locirana najverovatnije u obližnjem Peovcu, gde se teren već mesecima "šacuje".

Pročitajte još - BEZ NATO ORUŽJA U CG: Alijansa neće graditi vojne baze na Balkanu

U vreme SFRJ i JNA, a kasnije države koja je nastala raspadom te države, u Andrijevici je, osim komande graničnih jedinica nadomak centra grada, postojalo i devet karaula na granici prema Albaniji. Posle nestanka države SCG, one su praktnično sve uništene, samo je ona u Jošanici adaptirana i pretovrena u "Avanturistički dom".

STRATEŠKA POZICIJA

PODRUČJE opštine Andrijevica veoma je značajno u strateškom smislu jer se graniči sa Albanijom, odnosno dodiruje sa teritorijom Kosova i Metohije. Preko teritorije ove opštine vode važni putni pravci ka jugu Crne Gore, Kosmetu, Albaniji i Srbiji.