Počasna lenta za kuvara Vuka

S. D.

06. 08. 2018. u 14:47

Crnogorski gastronom Vuksan Mitrović dobio prestižnu nagradu u Maleziji. Priznanje za svoje kulinarsko umeće dobio među 1.000 kolega iz 124 države

Почасна лента за кувара Вука

Vuksan Vuko Mitrović

CRNOGORSKI kuvar Vuksan Vuko Mitrović postao je počasni, doživotni član Svetske asocijacije kuvara (WACS), a to najveće priznanje u svetu gastronomije, dodeljeno mu je u Maleziji sredinom jula i sastoji se od mača, lente i značke.

Vuksan Mitrović, inače predsednik Udruženje šefova kuhinja Crne Gore, priznanje počasnog, doživotnog člana Svetske asocijacije kuvara dobio je na Svetskom kongresu šefova kuhinja, na kojem je prisustvovalo 1.000 kuvara iz 124 države.

- Bila je velika čast izaći na binu dok najbolji svetski kuvari aplaudiraju i odaju priznanje vašem delu - kazao je Mitrović, dodajući da je lenta koju je dobio prvi put dodeljena 1928. godine Ogistu Eskofijeu, koji je otac modernog kuvarstva.

- Od tada do danas je 140 kuvara dobilo takvu lentu. Sama vrednost mi daje za pravo da budem ponosan što je Crna Gora ušla u tako mali broj priznatih kuvara - kaže ponosno Mitrović.

Nagrada će se od sada dodeljivati svake četvrte godine, a kriterijumi će biti još stroži i samim tim nagrada još vrednija.

Prema Mitrovićevim rečima, u kuvarstvu se menjaju standardi, to je cela jedna nauka. Menjaju se načini ishrane i postavljaju se nove teze o kuvarstvu. Mitrovića je za ovu nagradu kvalifikovalo više od 100 priznanja koja je dobio u toku života.

DUBROVAČKI ĐAK VUKO Mitrović u kuhinji provodi vreme od svoje 12. godine, dok se od 16. počeo ozbiljno baviti kuvarstvom, nakon čega je školovanje nastavio u Dubrovniku, u školi koja je bila jedna od šest najboljih u regionu.

- Većina priznanja koje sam dobio su međunarodna priznanja. U Sloveniji mi je dodeljena Crna orhideja, nagrada za životno delo. Srbija mi je dodelila treću po redu zlatnu medalju, koju sam dobio i od Hrvata. A takođe sam i počasni "šef" Saudijske Arabije - ističe Mitrović.

Po oceni pomoćnika ministra turizma Ćazima Hodžića, Vuksanova nagrada je veliki uspeh Crne Gore jer "ima kuvara koji je među 40 najboljih u svetu".



UŠLI NA VELIKA VRATA U SVET GASTRONOMIJE

NINA Vukčević iz Nacionalne turističke organizacije smatra da je Mitrovićevim priznanjem Crna Gora "ušla na velika vrata" u svet gastronomije.

- Mala Crna Gora svojom veličinom i ekonomskom snagom ulaže velike napore da se probije u svet razvijenih. Najbliža tom cilju je u oblasti turizma i njime inicirane proizvodnje hrane - kaže Vukčevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)