ČETRNAESTOGODIŠNjI Dimitrije Morača iz Drvara preminuo je preko vikenda od strujnog udara dok je vežbao sviranje na električnoj gitari.

Ova nezapamćena tragedija dogodila se u subotu oko 19 časova. Dečak je kod svoje kuće vežbao sviranje kada ga je, iz nepoznatih razloga, najverovatnije kroz instrument udarila struja.

Portparol MUP Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak kaže da je policija u subotu oko 19 časova dobila dojavu iz Doma zdravlja u Drvaru da je kod njih dovezen 14-godišnjak u beživotnom stanju.

- Pola sata kasnije obavešteni smo da su lekari samo mogli da konstatuju smrt. Oni su pokušavali da reanimiraju dečaka, ali, nažalost, i pored svih napora lekara on je preminuo nedugo po prijemu - rekao je Vrdoljak.

Pročitajte još: Prijatelji poginuli od strujnog udara

On kaže da je u prisustvu dežurnog tužioca, kao i radnika Elektrodistribucije u Drvaru, izvršen uviđaj i tom prilikom je ustanovljeno da je dečaka udarila struja, dok je vežbao sviranje gitare.

- Kako je do toga došlo i šta je uzrok tragedije zasada nije poznato, a istragom rukovodi Kantonalno tužilaštvo - istakao je Vrdoljak.

Prema nezvaničnim informacijama, dečaka je u sobi pronašao njegov otac, koji je na taj kobni dan navodno proslavljao rođendan.

Dimitrije je bio učenik Osnovne škole "Slavko Rodić" u Drvaru i veoma poznat i omiljen u svom gradu. Šokirani i potreseni tragedijom njegovi prijatelji kažu da je bio veoma svestran i talentovan dečak, koji je obožavao rok muziku. Osim sviranja gitare, amaterski se bavio glumom i bio je jedan od osnivača Udruženja glumaca amatera u Drvaru, sačinjenog mahom od školaraca srednjih i osnovnih škola, koji su prošle godine igrali predstavu "Profesionalac".

Povodom Međunarodnog dana deteta 2017. godine je za UNICEF BiH snimio spot, odnosno kratku poruku, u okviru kampanje "Deca preuzimaju", čiji je cilj borba protiv nasilja i fizičkog kažnjavanja dece. Jedan je od autora kratkog filma "Desant na Drvar 2", a koji je realizovan uz pomoć projekta "NVO Dženesiz prodžekt".

Dimitrijeva smrt šokirala je celi grad. Zbog ove tragedije Opština Drvar je ponedeljak proglasila za dan žalosti.


SAHRANA

DIMITRIJE Morača sahranjen je juče na gradskom groblju Spasovina u Drvaru. Na poslednji počinak dečaka je ispratila neutešna porodica, rodbina, prijatelji, i više stotina sugrađana, među kojima i veliki broj školaraca.

- To je velika tragedija. Niko ne može da veruje da on više nije s nama. Dimitrije je bio omiljen u društvu, veliki drugar i svi su ga voleli.