U Sarajevu je danas održana manifestacija "Fićo Fest" povodom 63. rođendana čuvene zastave 750.

Manifestaciju je obeležio veliki broj učesnika, ali i posetilaca, koji su mogli da vide veliki broj ovog popularnog vozila iz celog sveta, prenosi Klix.ba.

Organizatori kažu da bi broj učesnika bio i veći jer su se javljali ljubitelji i vlasnici "fića" iz celog sveta, ali su ograničeni prostorom i tehničkim uslovima.

"Učesnici dolaze iz BiH, a dolaze nam i gosti iz regiona i drugih zemalja Evrope. Na Baščaršiji su se mogle videti ''fiće'' svih boja, godišta i različitih modela, od običnog do kabrioleta", kaže Fadil Cherimagić iz Udruženja ljubitelja automobila Fićo-klub, koje je i organizovalo manifestaciju.

On je dodao da su se okupili učesnici iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Italije.

"Imamo 63 vozila i oko 200 učesnika. Najstarije vozilo je iz Slovenije, proizvedeno 1955. godine. Ima 63 godine. Prvi fića je izašao 1955. godine i danas mu je 63. rođendan. Ovo je prijateljsko druženje iz ljubavi prema fići", rekao je Ćerimagić.

Fića ili Zastava 750 počeo je da se proizvodi po licenci FIAT-a na osnovi modela FIAT 600 kojeg je konstruisao Fijatov glavni inženjer Dante Đakoza.

Prema mnogim rezultatima FIAT 600 je i danas najuspešniji model u istoriji ove marke.

U prvih pet godina proizvodnje prodato je milion vozila, a ovaj model automobila se, pored Italije, proizvodio i u Argentini, Austriji, Španiji i Jugoslaviji.