DOM naroda parlamenta BiH nije prihvatio informaciju o sprovođenju Plana hitnih mera kada je u pitanju migrantska kriza u BiH. To se pre svega odnosi na kapacitet raspoloživog smeštaja u zemlji, zbog čega je ove nedelje bilo protesta u Sarajevu.

Čelnici opština Unsko-sanskog kantona, trenutno najviše pogođeni, zahtevali su da Savet ministara i Ministarstvo BiH smeste migrante i reše njihov status.

Plan rešavanja azilantske krize je odbačen jer je protiv bio Klub delegata srpskog naroda, a jedan od delegata Sredoje Nović pojasnio je da je do takve odluke došlo jer se ovoj tački dnevnog reda nije pojavio niko od predstavnika Saveta ministara BiH kao predlagača, i da je to neozbiljno.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da je priča u vezi sa migrantima politička, i da čini uzaludan posao svako ko pokušava probuditi ljudsku dimenziju te priče.

- Mi smo jedni druge proterivali i još to činimo, tako da ne vidim da ogromnoj većini neku empatiju budi to što se dešava sa migrantima, kad je nismo imali ni prema nama - izjavio je Tadić novinarima nakon sednice.

PROČITAJTE JOŠ - Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

On smatra da je u vezi sa migrantima u BiH reč o bezbednosnom aspektu koji se tiče vrste migracija.

- Ovo predstavlja jednu vrstu rasterećenja jugoistočnog ulaza u Evropu za neko vreme dok se Grčka, Bugarska ili neka druga zemlja članica EU ne snađe u ovom poslu - rekao je Tadić.

PROČITAJTE JOŠ - Srpska strahuje od novog talasa migranata!

Prihvaćen je zaključak delegata iz reda hrvatskog naroda Martina Raguža da Dom naroda predloži održavanje zajedničke sednice oba doma o migrantskoj krizi i Marija Karamatića da se obaveže Ministarstvo bezbednosti da obavesti nadležne policijske agencije da prema migrantima počnu da primenjuju zakone koji važe za sve građane u BiH.

Delegat iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić rekao je da je u Bihaću i Velikoj Kladuši više od 4.000 migranata smešteno u neadekvatne objekte.

Ognjen Tadić


- Situacija sa migrantima nije ista kao pre dve-tri godine kada su oni samo prolazili kroz BiH. Ne radi se ništa konkretno da se problem reši. Nema jasne slike šta je čija nadležnost - istakao je Kadić.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić ranije je pojasnio da postoji opšti konsenzus, zajednički, u Veću ministara po pitanju postupanja nadležnih institucija u vezi sa ovim pitanjem. On je rekao da treba pojačati zaštitu granice, ojačati Graničnu policiju, nadležne institucije, te da treba biti u stalnom kontaktu sa susednim zemljama po pitanju rešavanja ovog problema.U PRNjAVORU ISKOČILI IZ KAMIONA


NESVAKIDAŠNjA drama odvijala se u krugu preduzeća “Mladeks” u Prnjavoru, kada su iz kamiona iskočila četvorica migranata iz Alžira (na slici). U ništa manjem šoku od vozača, međutim, bili su i sami migranti kada su shvatili da se umesto u nekoj od zemalja u EU i dalje nalaze u BiH.- Migranti su tokom noći na granici, odnosno na carini u Gradišci, rasekli krovnu ceradu i sakrili se među robom u kamionu. Niko ništa nije sumnjao jer su vrata tovarnog kamiona ostala zapečaćena - kaže naš izvor.

Međutim, migranti su imali zaista zlu sreću, jer se umesto preko hrvatske granice kamion zaputio u suprotnom smeru, u Prnjavor. (N. Đ.)