BAR - Liberalizovati vizni režim za turiste iz Kine koji dolaze u Crnu Goru je veoma važno pitanje na kome se intenzivno radi. Ovo je kazao predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić koji je u ponedeljak sastao sa delegacijom Hongkou distrikta kineskog grada Šangaja.

Turistima iz Kine potrebna je viza za ulazak u Crnu Goru. Predstavnici turističke porivrede Crne Gore obratili su se pre dve godine ministarstvu inostranih poslova u Vladi Crne Gore da se za kineske turiste uvedu vizne olakšice.


- Broj kineskih turista koji posećuju evropske i nama susedne zemlje govori da ta ograničenja koja postoje moraju što pre da budu uklonjena. Moramo pronaći način da naša država bude interesantnija kineskim turistima, kojih u susednoj Albaniji ima neuporedivo više nego kod nas. Ukidanjem tih barijera učinilo bi se da taj broj bude mnogo veći i kod nas, kazao je predsednik opštine Bar dr Srzentić.


- Bar i Hongkou distrikt Šangaja potpisali su 2015. godine Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju. Šangaj je lučki i najveći grad u Kini, sa veoma razvijenom privredom. Iz ribarskog naselja s tekstilmom industrijom tokom XIX vijeka prerastao je u važnu luku, kao jedan od glavnih kineskih gradova otvorenih za spoljnu trgovinu. Razvijao se kao središte trgovine između istoka i zapada, te je postao multinacionalni finansijski i poslovni čvor Kine i sveta.


PROČITAJTE I: Podgorica očekuje "virtuelni" napad


Poznat je i kao turistička destinacija, čuvena po istorijskim znamenitostima, kao što su Bund i hram Grad Božji, te modernim atrakcijama, poput panorame Pudonga, koja uključuje i televizijski toranj Biser istoka, kazao je Srzentić dodajći da je sa prijateljima iz Kine razgovarao pre svega, o saradnji u turizmu, za što postoji velika zainteresovanost.


Predstavnici kineske delegacije kažu da će Vladi svoje države preneti poruku o potrebi unapređenja saradnje.

- Bar je veoma lep grad, bezbedan i čist. Planine, more, ljudi, sve je fantastično. Posetićemo i Skadarsko jezero. Zahvalan sam gradonačelniku Srzentiću na srdačnoj dobrodošlici i nadam se da će on uskoro dati intervju i u Šangaju, kazao je Zhu Xiaozhong koji predvodi kinesku delegaciju.On se nada da će unaprediti saradnja u oblasti zdravstva, turizma, obrazovanja i kulture… između Bara i Hongkou distrikta Šangaja


DIREKTNI KONTAKTI


- Želimo da ta saradnja bude intenzivnija, na nivou privrednih subekata, te smo dogovorili da u bliskoj budućnosti Turistička organizacija Bara i predstavnici distrikta Hongkou uspostave direktne kontakte. Očekujem da će to rezultirati dolaskom većeg broja turista u Bar i na cijelo naše primorje. Procjenjujem da ima puno prostora za saradnju, istakao je Srzentić.