Drugog dana zvanične posete Tirani, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci "doslovce braća po oružju", te da su mnnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.


"Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", kazala je predsednica, preneo je zagrebački Večernji list.


Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.


"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao", navela je Grabar Kitarović.


PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Kolinda Grabar Kitarović slikala se sa ustaškom zastavom


Osvrnuvši se, kako se navodi, na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.


Posetivši na na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu, Kitarović je kazala:


"Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti".


Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.


"Albanci su u potpunosti integrirani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) da vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja", rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.


PROČITAJTE JOŠ: SVET SE SMEJE KOLINDI, UKRALA JE ŠOU: Ljubila Francuze i pehar posle poraza, pa postala Mis mokre majice! (VIDEO)


Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog Đerđa Kastriotija Skenderbega.


Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima, a Grabar Kitarović je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.


Podsetiviši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarović je svoj govor u parlamentu završila rečima: "Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo".