U CRNOJ Gori na isplatu otpremnina i drugih potraživanja čeka još 3.000 radnika. Ovu vest saopštio je Kemal Đečević, direktor Fonda rada, dodajući da se najveći broj neobrađenih zahteva odnosi na bivše zaposlene u Vunarskom kombinatu "Vunko" iz Bijelog Polja - 279, Fabrike celuloze i papira Berane - 147, podgoričkog "Titeksa" - 128, GK "Titograd" 123, nekadašnjim uzdanicama firmi iz vremena bivše Jugoslavije.

- Zahtevi će se rešavati u narednom periodu i u ovom trenutku nije moguće proceniti koliko će biti zahteva koji ispunjavaju uslove propisane zakonom, niti potrebna sredstva za njihovu isplatu - saopštio je Đečević. - Budžetom za 2018. godinu opredeljena su sredstva za isplatu potraživanja u iznosu od 1,8 miliona evra. Od čega za otpremnine 1,2 miliona, bivšim zaposlenima kojima je, do dana stupanja na snagu Zakona o radu, prestao radni odnos kod poslodavca usled stečaja zbog tehnološog viška.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Loši krediti omča za budžet

Zaposleni u javnom sektoru koji ove godine pođu u penziju dobiće otpremninu u iznosu od 14 obračunskih vrednosti koeficijenta, umesto dosadašnjih 20. Obračunska vrednost koeficijenta iznosi 90 evra, što u praksi znači da će, umesto 1.800, zaposleni u javnom sektoru dobiti 1.260 evra prilikom odlaska u penziju. Prema odluci o otpremninama u slučaju proglašenja tehnološkim viškom zaposlenom pripada 12 njegovih bruto zarada ili 12 prosečnih bruto zarada u Crnoj Gori, u zavisnosti što je povoljnije za radnika. Zakonom o budžetu za penzionerske otpremnine je opredeljeno je 796.624 evra, a za tehnološke viškove osam miliona.

Novi Zakon o radu koji bi trebalo da precizira radnička potraživanja (pa i otpremnine) trebalo bi da se usvoji do kraja godine. On je već u javnoj raspravi podelio poslodavce i radnike.

Janko Vučinić lider Radničke partije kaže da će radnička prava novim zakonom biti značajno umanjena.

- Iako se pričalo o povećanju minimalne zarade na 50 odsto prosečne u državi, sprečavanju zloupotrebe agencija za zapošljavanje, vraćanju ugovora na neodređeno vreme ili stalnog radnog odnosa. Ali i socijalnoj sigurnosti radnika, povećanju otpremnina, većim pravima radnika i zaštiti od šikaniranja poslodavca, boljoj zaštiti trudnica, invalida, na kraju će radnici dobiti još po jednu nulu i za novčanik i za frižider uz novi jaram i bič kao poklon od socijalnih partnera - Vlade, poslodavaca i sindikata - ocenjuje Vučinić.


KOMBINAT

USTAVNI sud je doneo odluku kojom se ukida Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma, koji su usled stečaja ostvarili pravo na penziju. Odluka je donesena skoro tri godine nakon što je taj zakon usvojen, a postupak ocene ustavnosti pokrenut je dve i po godine nakon donošenja zakona. Tim zakonom penzioneri KAP su stekli pravo na isplatu otpremnina od 6.000 do 14.000 evra.