DEKLARACIJE o ratnim zločinima i nestalim licima štetne su po Srbe i nisu smele biti potpisane u Londonu, a posebno je simptomatično što iza svega toga stoje Britanci, kaže za "Novosti" Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, povodom četiri akta koje je overio Denis Zvizdić, predsedavajći Saveta ministra BiH.

Sudeći po sadržaju ovih dokumenta, Savet ministara očigledno nije prihvatio stavove institucija RS.

- U zajedničkoj deklaraciji o ratnim zločinima i okvirnom planu rešavanja pitanja nestalih lica iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, nema ništa što bi išlo u prilog Srbima - rekao je Kojić i istakao da pojedini delovi potpisanih dokumenata otvaraju mogućnost da srpski narod bude sankcionisan.

PROČITAJTE JOŠ - Srbi nestali iz Federacije

On kaže da je Centar dao negativno mišljenje o Deklaraciji o ratnim zločinama jer se u njenom delu navodi da svaka zemlja treba da prizna presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i ističe da bi se time nametnulo pitanje kolektivne odgovornosti, iako u osnivačkim aktima Haškog tribunala piše da se sudi pojedincima, nikako grupama i kolektivitetima.

- Imajući u vidu selektivan rad domaćih pravosudnih institucija i Haškog tribunala, ova bojazan je potpuno opravdana, zbog čega smo i dali negativno mišljenje. Bilo kakva kolektivna odgovornost može imati veoma štetne posledice po opstanak Srpske i nas na ovim prostorima - upozorio je Kojić.

PROČITAJTE JOŠ - RS: Nema podrške bez punog imena nestalih

U jednoj od deklaracija govori se i o provokativnoj upotrebi simbola, što nije jasno precizirano u tekstu Deklaracije, odnosno, navodi se da, ukoliko se neki od konstitutivnih naroda izjasni da je bilo koji simbol provokativan, njegovo korišćenje predstavlja kršenje tog akta i povlači sankciju.

- To otvara mogućnost da se obeležavanje značajnih datuma za srpski narod, gde koristimo simbole Vojske RS, smatra vređanjem drugog naroda. Svi mi koji bismo to uradili, bili bismo sankcionisani, odnosno simboli koji su deo naše istorije postaće nepoželjni - navodi Kojić.

Milorad Kojić Foto V. D.

Takođe, u Londonu će biti formirane radne grupe koje će pratiti primenu delaracija na terenu. Centar zastupa stav da svi odgovorni za počinjene ratne zločine treba da budu procesuirani i da se pronađu sva nestala lica, ali da se moraju uvažavati stavovi Srpske prilikom usvajanja bilo kakvih međunarodnih dokumenata koji se odnose i na RS.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže da je potisivanje deklaracija u Londonu nacionalna greška srpskih predstavnika u Savetu ministra BiH i Predsedništvu BiH. Prema njegovim rečima, u Britaniji ponovo donose štetne deklaracije po Srbe, a i za vreme Britanca Pedija Ešdauna na čelu OHR nametnut je sraman Izveštaj o Srebrenici.

- PDP i SDS su još jednom pokazali da ignorišu institucije RS. Savez za promene je i na ovom primeru nastavio praksu da bez bazičnog stava institucija RS donosi odluke u institucijama BiH, a koje su štetne po Srpsku - ističe Košarac.


POTPISI NA SAMITU

DENIS Zvizdić je na samitu u Londonu potpisao četiri zajedničke dekleracije zemalja učesnica Berlinskog procesa. On je, prema ovlašćenjima Predsedništva BiH, potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim licima, Deklaraciju o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji i Izjavu iz oblasti borbe protiv korupcije.