CRNOGORSKI taksisti već nekoliko godina muku muče sa lokalnim vlastima u celoj Crnoj Gori kako bi "doveli" u red svoju oblast rada. Najnovija informacija je da podgorička gradska vlast namerava da donese odluku da taksisti mogu da voze isključivo vozila u beloj boji.

Informacija o ovoj ideji dospela je nezvanično u javnost nedavno, a iz podgoričke lokalne uprave kažu da radna grupa koja će tek biti sastavljena, treba da pripremi novu odluku o taksi prevozu. To će učiniti nakon godišnjih odmora, jer je rok za završetak tog dokumenta kraj godine. Gradski oci niti potvrđuju niti demantuju informaciju o boji za taksi vozila, već kažu da će radna grupa doneti najbolja rešenja u skladu sa zakonom.

Pročitajte još - Crnogorski taksisti nastavljaju "rat"

Sa druge strane, taksisti smatraju da je navodna obaveza da taksi prevoznici moraju imati isključivo bela vozila, neustavna. Sličnu odluku su, kažu u oktobru prošle godine doneli nadležni organi u Ulcinju, ali je Ustavni sud ubrzo potom ocenio neustavnom.

- Dakle, i ako donesu neku takvu odluku, mi ne brinemo jer je jasno da takva odluka nije u skladu sa zakonom i da će biti oborena na Ustavnom sudu - kaže za Novosti potpredsednik Strukovnog sindikata taksista Vesko Bjelić.

Vesko Bjelić, Foto S. D.

GODINE

TAKSISTE, reklo bi se, više brine namera lokalnih vlasti da uvedu obavezu da taksisti ne mogu voziti automobile starije od pet godina.

- Takva odluka već je bila uvedena u Tivtu, ali je i ona oborena na Ustavnom sudu. Ne znam kako su uopšte "stručnjaci" došli na tu ideju jer bi se na taj način bukvalno prepolovio broj taksista. To bi bilo pogubno za ovaj segment prevoza, jer se i sada jedva dobija slobodno taksi vozilo - kaže Bjelić.