BRKAJLIJA iz Vasojevića, otac šestoro dece i deda trinaestoro unučadi, humanista, guslar, donator, ktitor i književnik iz sela Prisoja kod Andrijevice, Milovan Mišo Kuburović (76), jedan je od osnivača udruženja "Sjeverac" u dalekoj Danskoj. Rodoljub koji se u vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju dobrovoljno prijavio u vojsku da brani otadžbinu, latio se pera kako bi odbranio tradiciju svog plemena i bratstva, ali i cele Crne Gore.

Izašla su mnoga vredna dela, a ovih dana i "Narodne duhovitosti" kojom, kako je to primetio njegov brat po peru, Branko Bato Krković, nastoji da pričama, izrekama i anegdotama spase što se spasti može. A, radi se o prikupljenom narodnom blagu ne samo Vasojevića, nego i šireg prostora.

- Ovo je moj mali doprinos očuvanju tradicije srpskog naroda koji se smatra najduhovitijim na svetu. Od nas su mnogi narodi učili pismenost i kulturu, a pogledajte gde su oni danas, a gde mi. Nije mi bilo teško da obilazim sela i gradove, svadbe i sahrane, krštenja, kafane, zabeležim ponešto, i to smestim među korice. Učio sam još kao dete, dok sam sedeo na očevom krilu, koji je bio prvak u jugoslovenskom guslarstvu za vreme kralja Aleksandra Karađorđevića, da ako se zaborave preci izgubiće se i potomci - kazuje naš sagovornik Mišo Kuburović.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Van granica živi oko 500.000 Crnogoraca, u Srbiji 38.527

A u knjizi piše kako je poznati internista Maksim Popović u sitne sate došao kući i pozvonio. Žena nervozna od iščekivanja upita: "Koo jee?!" Maksim je pita: "Je li doktor kući?" - "Nijee!", odgovori žena. - "Pa, otvori mu da uđe", reče Maksim.

Piše Mišo da je Bato Krković objavio knjigu "Moračani u anegdotama, izrekama i kletvama" koja je izazvala snažne reakcije i negodovanje. Odmah posle izlaska knjige, Branku se pokrene kamen u bubrezima, zbog čega je bio na terapijama, a imao je i dve operacije. Jovan Čečović, njegov sestrić, posle operacije dođe da ga poseti. Pošto pita za zdravlje, obrati se Branku: "Što si, bolan, dozvolio da te tako kasape? Trebao si me pozvati da te povedem u Moraču, pa bi ti to Moračani razbili i istresli, ne bi ti trebala operacija!".


Selo Prisoja kod Andrijevice rodno mesto Kuburovića / Foto SO Andrijevica


Jedan Vasojević, ličio je "kao jaje jajetu" na knjaza Nikolu, gospodara Crne Gore. Kako je knjaz saznao za njega, pošalje mu poruku da dođe na Cetinje kako bi se lično uverio. Vasojević obuče crnogorsku nošnju, pripasa levor (pištolj) i pođe na Cetinje. Kada ga je knjaz Nikola video, začudi se koliko liče, kao da gleda sebe u ogledalu. Upita Vasojevića:

- Je li ti majka kad dolazila na Cetinje?

- Majka nije, a otac mi je češće dolazio - odgovori Vasojević.

I tako redom, malo priča, malo narodnih izreka, kletvi, a sve da se ne zaboravi.


KUBURA

KUBUROVIĆI su prošle godine ostali bez zaštitnog znaka bratstva - čuvene kubure, kojom je njihov predak Joko (Lazarević), pre dva veka presudio zloglasnom begu Elezu Bašovom, a oni po njoj dobili glasovito prezime. Lopov nikada nije otkriven, kao ni plen.

PROČITAJTE JOŠ - Mladi Crnogorci odlaze da se (ne) vrate

POTOMSTVO

PRE više decenija, nekoliko Kuburovića iz Vasojevića pošlo je trbuhom za kruhom u Dansku. Među njima i Milovan.

- Svi smo pošli kao mladi momci i neženje, a danas smo, bogu hvala, porodični ljudi sa mnogobrojnim potomstvom. Samo u Kopenhagenu nas ima više od stotinu - dodaje sa ponosom krepka starina.