Državne zlatne rezerve od 38.480 unci koje je Crna Gora nasledila iz vremena SFRJ, odnosno 1.090 kilograma, založila je Vlada u Podgorici za kredit od 78 miliona evra kod švajcarske Kredit Svis banke na period od deset godina. Prva tranša od 50 miliona otplaćivaće se u četiri rate u narednih pet godina sa jednom godinom grejs perioda (koja je upravo istekla), dok će drugi deo zajma biti otplaćen u punom iznosu poslednje godine otplate.

- Kreditni aranžman je podeljen u dve tranše - jedna u iznosu od oko 48 miliona, a druga 30 miliona evra i kao kolateral su založene ukupne državne rezerve zlata - saopštili su iz Ministarstva finansija.


PROČITAJTE JOŠ:
Marković: Crna Gora preduzima mere za smanjene priliva migranata

Crnogorska vlada i Kredit Svis su tokom 2009. zaključili dva kreditna aranžmana u iznosu od 91 milion evra, od čega je oko 21 milion evra bilo obezbeđeno zlatom, dok je 70 miliona bilo kroz kreditni aranžman. Aranžman je "otplaćen" u 2014. kroz novi kredit od 150 miliona evra kod iste banke zaključen 11. aprila te godine. Od 150 miliona oko 52 miliona bilo je iskorišćeno za refinansiranje postojećeg aranžmana sa Kredit Svis bankom, a ostatak za finansiranje budžeta.

Iz kabineta Duška Markovića ranije je saopšteno da ako vrednost postojeće zaloge zlata, bilo kojeg radnog dana padne ispod 31 milion evra, zajmoprimac će deponovati na račun obezbeđenja novac u evropskoj valuti.

- Tako da tog poslovnog dana, ukupna vrednost zlata i kolaterala u novcu, odmah nakon pomenutog depozita, pređu iznos od 32 miliona evra, ali da budu manji ili jednaki iznosu od 33 miliona evra - piše u informaciji o uslovima zaduženja, uz podsećanje da u slučaju da Vlada ne izvrši obaveze tada će ceo kolateral predati u zalogu kod švajcarske banke.


PROČITAJTE JOŠ:
Zemljotres jačine 3,4 stepena po Rihteru pogodio Podgoricu

U DVA DELA

- Aranžman je bio podeljen na dva dela - jedan obezbeđen zlatom od 30 miliona i neobezbeđeni od 120 miliona evra. Poslednja rata za deo pokriven zlatom dospela je na naplatu 11. aprila prošle godine. Nakon toga su zlatne rezerve bile oslobođene, navode iz Vlade Crne Gore.