IZMENAMA zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma predviđeno je da pravna i fizička lica koja rade sa kriptovalutama moraju da prijavljuju transakcije veće od 15.000 evra. Predlog zakona je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro će poslanici o njemu dati sud. Iz Centralne banke Crne Gore podsećaju da virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Crnoj Gori i da zbog toga oni ne raspolažu podacima koliko pojedinaca i firmi obavlja poslove izdavanja i upravljanja ovim valutama, uključujući i usluge menjanja u konvencionalne i obrnuto.

- Korišćenje virtuelnih valuta u Crnoj Gori, kao ni u evrozoni nije regulisano - poručuju iz CBCG.

Međutim, digitalne valute (najpopularniji bitkoin) osvajaju region, pa analitičari procenjuju da je u "igru" trgovine učestvovalo i značajan broj građana Crne Gore, a prema nezvanični informacijama "igrači" su univerzitetski profesori, brokeri, menadžeri, bankari.

Ekonomski analitičar i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da kriptovalute, poput bitkoina, nisu nepoznanica u Crnoj Gori već nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ - Bitkoin i lajtkoin iz bankomata

- U ovom trenutku neophodno je da naše nadležne institucije pažljivo prate i primene regulativnu praksu u državama gde je ovaj fenomen već uzeo maha. To znači da u stručnom i kadrovskom smislu već treba biti formiran tim unutar nadležne institucije ekonomski i finansijski najsnažnijih država poput SAD, Kine, Rusije, EU, Japana ili Švajcarske, tj. da li će iste ići u pravcu snaženja regulative poslovanja sa kriptovalutama ili čak ograničavanja njihove upotrebe - kaže Damjanović.

Aleksandar Damjanović

- To predstavlja izazov za naše finansijske institucije i zato je neophodno institucionalizovati prve mere, bar u smislu praćenja dešavanja na skromnom ali živom tržištu.


PROGRAMERI

KRIPTOVALUTA isključuje banke kao posrednika, a transakcije potvrđuju korisnici međusobno. Ko želi da kupi bitkoin najbitnije je da dođe do pouzdanog programera koji će mu pravilno uneti nalog za kupovinu jer u slučaju greške uplaćeni novac nije moguće povratiti.