ZAHVALAN sam učenicima što su stali uz mene. Njihova podrška mi je najbitnija i nju doživljavam kao nagradu za dugogodišnji rad. Sve ostalo je manje važno. Preživeo sam napad loših režisera i prvi put u svojih 40 godina rada morao da izađem pred "disciplince". Sve je trebalo da se završi naprečac i da mi se rešenje o prestanku radnog odnosa donese u najkraćem roku - pre održavanja lokalnih izbora u Danilovgradu, a koji su zakazani za nedelju 27. maj.

Pročitajte još: Danilovgrad: „Sude” profesoru zbog spora oko ćirilice i latinice

Ovako u razgovoru za "Novosti" Jugoslav Blagojević, profesor matematike u danilovgradskoj gimnaziji "Petar I Petrović" komentariše događaj koji je na noge podigao prosvetare ne samo u Bjelopavlićima, nego i drugim crnogorskim sredinama. A sve je "puklo" kada naš sagovornik nije dozvolio dežurnom učeniku da na času pročita školsko obaveštenje koje je bilo napisano na latinici. Reagovala je uprava škole koja je pokrenula disciplinski postupak protiv profesora zbog teže povrede radne obaveze. Međutim, sednica komisije je prekinuta jer je zatraženo izuzeće pravnice koja je pokrenula postupak, pa je profesor "preživeo proces" i ostao na poslu.

- Više puta sam upozoravao nadležne da latinica nije sporna, ali jeste to što se krši moje i ustavno pravo učenika da saopštenja budu pisana na oba pisma. Predlagao sam da se saopštenja pišu naizmenično, ćirilicom i latinicom. I ne sam ja, nego i Đački parlament, Kancelarija ombudsmana i prosvetna inspektorka, ali direktorka to nije uvažila, iako je nadležne institucije obavestila da ispunjava naloge i preporuke. Dovoljno je pogledati oglasnu tablu gde se lepo vidi da su obaveštenja uglavnom napisana na latinici. Čak i državna himna "Oj, svijetla majska zoro" - kaže Blagojević. - Najbolji odgovor na celu farsu dali su moji učenici koji su prava budućnost Danilovgrada i Crne Gore.

Profesor je u novinske stupce ušao prošle godine kada je sa svojim učenicima javno stao u odbranu ćiriličnog pisma. Na dan škole, 31. oktobar, gimnazijalci obučeni u plave majice sa natpisom "Ćirilica naše pismo" poslali su poruku onima koji je proganjaju. Učenici su tom prilikom postavili veliki transparent na kome je pisalo: "Sveti Petre, kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice"!

- I tada sam bio uz učenike. Ponosan što su digli glas za odbranu našeg pisma. Nadležnima sam predložio da uvedu kao obavezni izborni sadržaj predmet "Ćirilica naše pismo", ali nije dobilo "zeleno svetlo". Za taj sadržaj, verovali ili ne, prijavio se 121 učenik drugog, trećeg i četvrtog razreda, što je najbolji odgovor kakvo je raspoloženje prema ćirilici naših učenika - dodaje Blagojević.

Učenici gimnazije "Petar Prvi Petrović"

Nije ovo prvi put da se čuje za ovu školu. Samo jedan performans maturanata na godišnjicu NATO bombardovanja SRJ, u čijem gradu je vojnik iz Srbije Saša Stajić bio prva žrtva agresije, podigao je na noge Vladu Crne Gore i Ministarstvo prosvete. Nadležni su zapretili kaznama, a maturanti im poručili da će bojkotovati nastavu. Tadašnji direktor Slavica Pavićević poslata je u penziju odlukom ministra prosvete, jer nije htela da kazni đake.

Jugoslav Blagojević

PRIJATELj

ISTICANjEM transparenta "Profesor, pedagog, prijatelj Jugoslav Blagojević" na velikom odmoru u holu škole, tridesetak učenika gimnazije "Petar I Petrović" dalo je podršku svom predavaču. Oni su tri sata strpljivo čekali da se završi sednica komisije za disciplinski postupak. Kada su čuli da je ona prekinuta bili su oduševljeni, skandirajući profesorovo ime.

I Udruženje "Ćirilica" iz Podorice dalo je punu podršku ovom prosvetnom radniku u odbrani ćiriličnog pisma. Uputili su pismo direktorki Latković zahtevajući od nje da obustavi "svaki vid progona profesora Blagojevića", ali i ostalih njegovih kolega i đaka.

PREPORUKA OMBUDSMANA

U PREPORUCI ombudsmana Snežane Mijušković stoji da Ministarstvo prosvete treba da preduzme sve mere u cilju očuvanja ćiriličnog pisma i da obezbedi da obrazovne ustanove u svojim saopštenjima i obaveštenjima upotrebljavaju i ćirilicu. Gimnaziji je preporučeno da preduzme aktivnosti kako bi se javna obaveštenja za učenike i nastavnike štampala na oba pisma, da promoviše i podstiče aktivno učešće učenika u donošenju odluka koje se njih tiču.