OD 272 osuđenih na društveno koristan rad, čak njih 212 je radilo u osnovnim školama, podgoričkom domu zdravlja, barskoj opštoj bolnici, Crvenom krstu, bjelopoljskom Dnevnom centru za decu sa smetnjama u razvoju i Agenciji za stanovanje, na taj način izdržavajući svoje kazne!

Ove podatke saopštili su iz Ministarstva pravde, uz podsećanje da je 2017. najviše Podgoričana (47) radilo u nekom od preduzeća i ustanova koje imaju memorandum sa resornim ministarstvom. I 33 Nikšićana bilo je angažovano na društveno korisnom radu, slede 22 Beranca, 18 Barana, 17 Novljana, 16 Cetinjana, 11 Bjelopoljaca, po osam Ulcinjana, Budvana i Plavljana, šest Danilovgrađana, pet Kotorana, četvoro iz Mojkovca, troje iz Andrijevice i po jedan Plužinjanin i Rožajac.

PROČITAJTE JOŠ - Štićenici šiju unikatnu odeću

Prema zakonu rad u javnom interesu ne može biti kraći od 60, niti duži od 360 sati, i određuje se za vreme koje ne može biti kraće od 30 dana, niti duže od šest meseci, uz najviše 60 radnih sati u toku jednog meseca.

Zakonom je takođe predviđeno da osuđenici koji su zaposleni obavljaju rad u toku slobodnog vremena, a nezaposleni u bilo koje vreme.

U slučaju da osuđenik ne izvrši deo ili sve sate rada u javnom interesu, kazna mu se zamenjuje zatvorskom. U tom slučaju svakih započetih 60 sati rada u javnom interesu zamenjuje se kaznom zatvora u trajanju od mesec dana.