Poslanik hrvatskog Sabora Zlatko Hasanbegović proglašen je "nepoželjnom osobom" u jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu, zbog čega je opozvan poziv za njegovo učešće u ceremoniji dodele postumnog priznanja njegovom dedi Sabriji Prohiću.

To se navodi u zajedničkom saopštenju Ambasade Izraela u BiH, Jevrejske opštine Sarajevo i porodice Prohić, prenela je Hina.

"Ambasada Izraela, Jevrejska opština u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju", piše u saopštenju izraelske ambasade za BiH sa sedištem u Tirani.

PROČITAJTE JOŠ: Treba još tabli kao ona iz Jasenovca!

U saopštenju se navodi da je predstavnik porodice Prohić, koji bi trebao da preuzme priznanje koje Izrael dodeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Jevreja tokom holokausta, smatrao da treba da se pozovu svi potomci pokojnog Sabrije Prohića, uključujući i Zlatka Hasanbegovića.

Međutim, kako se navodi, to je učinjeno "bez znanja da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj opštini" zbog nastojanja da "relativizuje i veliča ustaški režim, odgovoran za klanje i istrebljenje Jevreja tokom Drugog svetskog rata" .

PROČITAJTE JOŠ: Hasanbegović osudio zločine, ne i NDH

Ambasada Izraela je "izrazila žaljenje" jer je Hasanbegović "zloupotrebio poziv na svečanost koja slavi junaštvo Sabrije Prohića, u svoje lične političke svrhe".

Sabriji Prohiću, njegovoj supruzi Safeti i ćerki Esmi, Izrael je dodelio odličje jer su tokom Drugog svetskog rata spasili jevrejsku devojčicu Nadu Kolman, čijeg su oca ubile ustaše.