TEK što su se stišale tenzije posle predsedničkih izbora u Crnoj Gori, uslediće novi izazovi - izbori u 12 crnogorskih opština 27. maja na kojima pravo glasa ima 334.236 birača, ili pola države! U žiži će biti Podgorica, Golubovci, Šavnik, Žabljak, Bar, Plav, Pljevlja, Rožaji, Danilovgrad, Bijelo Polje i Kolašin, dok će u Plužinama biti održani 20. maja.

Najveću pažnju predstavljaju izbori u glavnom gradu, gde je skoncentrisano najveće biračko telo u državi - 159.105 građana. U podgoričkom parlamentu ima mesta za 61 odbornika, a liste su predali - koalicija "Za dobro građana Podgorice Pobednička koalicija Milo Đukanović", koju čine DPS, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Demokratska unija Albanaca i Crnogorska, uz podršku Pozitivne Crne Gore. Nosilac liste je Ivan Vuković (DPS).

Na izborima će u koaliciji nastupiti DF i SNP, a nosilac liste "Sve za moj grad" je Slaven Radunović. Na izborima će učestvovati Ujedinjena Crna Gora, a nosilac liste "Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović - Ozbiljni ljudi za ozbiljan grad" je Danilo Jokić.

PRAVO GLASA U PODGORICI pravo glasa ima 159.105 građana, u gradskoj opštini Golubovci 12.010, Šavniku 1.739, Žabljaku 3.121, Baru 38.366, Plavu 9.192, Pljevljima 26.172, Rožajama 22.116, Danilovgradu 12.839, Bijelom Polju 40.456, Kolašinu 6.559 i Plužinama 2.561 građanin.

Izbornu listu je predala i Prava Crna Gora Marka Milačića, čiji nosilac je Vladislav Dajković. Snage će odmeriti i Građanski savez za promene (SDP i Demos Slobodni građani) čiji nosilac liste je Ivan Vujović, a tu je i Grupa građana - "Saša Mijović, Pobednik od reči".

Nešto ranije liste su predali i koalicija "Podgorica za 21. vek" koju čine URA i Demokrate, a nosilac liste je Vladimir Čađenović (Demokratska Crna Gora). Listu su predale i Socijaldemokrate "Dosledno za Podgoricu", a nosilac je Đorđe Suhih, kao i Albanska alternativa čiji nosilac je Nik Đeljošaj.

PROČITAJTE JOŠ - Mila podržalo 60.528 građana

Nosilac liste DPS koalicije Ivan Vuković, poručuje da će Podgorica kao glavni grad Crne Gore uskoro postati deo Evropske unije.

- Vlast predvođena DPS-om posvetiće se rešavanju problema iz domena komunalne i saobraćajne infrastrukture, i nastojati da dodatno obogati one sadržaje koji čine kulturni život Podgorice. Ponosan sam na sve uspehe Podgorice u prethodnom periodu, i nemam dilemu da će ih u novom periodu biti još više - kazao je Vuković nakon što je predao izbornu listu.

Koalicija DF-SNP "Sve za moj grad" u petak je predstavila svoj izborni program, a nosilac liste Slaven Radunović poručio je da opozicija ima velike šanse da "osvoji Podgoricu".

- DPS sa svojim koalicionim partnerima "puca po svim šavovima" i zbog toga se može očekivati neka od podela unutar same koalicije. Sve to me podseća na vreme iz 1997. godine, zato mislim da mi iz opozicije ne treba da dozvolimo ono što je tada dozvolila koalicija Narodna sloga, da pre nego što se DPS raspadne, da mi napravimo greške koje će da im omoguće da se oni pregrupišu i opet zadrže na vlasti - poručio je Radunović.


PLUŽINE

OPŠTINA Plužine u pivskom kraju opozicioni je bastion od raspada jedinstvenog DPS pre više od dve decenije. Zanimljivo je da DPS od izbora 1997. godine još nije osvojio vlast u ovom delu Crne Gore, gde dominira SNP.