Vlada Crne Gore nije se zaduživala za tekuću potrošnju niti to ima u planu, kazao je premijer Duško Marković u Skupštini. Od 2020. očekuje budžetski suficit, veće plate i penzije i bolji životni standard.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Radunović pitao je premijera kakvi su efekti nedavne transakcije 500 miliona evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Marković je kazao da je merama Vlade unapređen kreditni rejting Crne Gore. Emisija evroobveznica od 500 miliona evra bila je do sada najpovoljnija za Crnu Goru - naveo je premijer.

Pročitajte još: Penzije u Crnoj Gori veće za 3,6 odsto

- Ovu emisiju karakteriše skoro tri puta veće interesovanje, oko 1,5 milijardi evra - kazao je Marković i dodao da je Vlada tako postojeći dug zamenila povoljnijim. Tom transakcijom smanjen je pritisak na javne finansije tokom srednjoročnog perioda, omogućeno je da se deo realizovanih sredstava od oko 100 miliona evra iskoristi za isplatu obaveza u naredne dve godine i tim umanje potreba za zaduživanjem.

- Čeka nas kreditni aranžman sa Svetskom bankom od 200 miliona evra.

Pročitajte još: Crna Gora: Ostaje krizni porez na plate

Marković je naveo i da se Vlada Crne Gore nije zaduživala za tekuću potrošnju, niti to ima u planu.

Premijer Duško Marković

- Tokom 2020. očekujemo suficit u budžetu, a time i prostor za dalju otplatu duga, a to će stvoriti sredstva za nove razvojne projekte koji će doneti ekonomski rast i bolji standard građanima - zaključio je Marković.


DEMANTI BRISELA

MARKOVIĆ je saopštio i da izveštaj Brisela demantuje sve one koji su mislili da se može zaustaviti ili usporiti naš put ka EU.

- Poslata je i jasna poruka građanima ko se brine o njihovim interesima i koje partner Briselu. U jednom i u drugom slučaju to su Vlada, Skupština i drugi državni organi, koji vode ovaj proces. Ovaj detalj ukazuje i na one pojave i snage u Crnoj Gori koje pojedinačne interese stavljaju ispred interesa građana i Crne Gore - kazao je Marković.