CRNA Gora se po osnovu emisije evroobveznica zadužila 500 miliona evra uz kamatu od 3,37 odsto. I taj novac, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, obezbediće refinansiranje obveznica čija naplata dospeva naredne tri godine.

Pročitajte još: Legalizacija u HN: Po kvadratu samo 9,5 evra

- Emisija evroobveznica od 500 miliona evra izazvala je veliko interesovanje, pa je potražnja bila gotovo trostruko veća - 1,48 milijarde evra. To potvrđuje veliko poverenje u naše hartije od vrednosti - ocenio je u Beču nakon emisije evroobveznica Darko Radunović, ministar finansija.

Zadovoljan je što je kamata, kako kaže, veoma dobra - 3,37 odsto, i što je rok za dospeće na naplatu sedam godina.

- To je najniža kamata koju smo postigli na ino-tržištu i po prvi put ročnost sedam godina. Znači, otkupili smo evrobondove u iznosu od 362 miliona evra koji dospevaju na naplatu sledeće, 2020. i 2021. godine - rekao je Radunović.

Dodao je i to da se kroz ovakav model zaduživanja stvaraju uslovi za uspostavljanje održivosti javnog duga, te da je efekat zaduženosti po državu u ovom trenutku nešto malo viši od 110 miliona evra na godišnjem nivou.

Pročitajte još: MESEC DANA POSLE IZBORA: U Beranama počelo formiranje nove lokalne vlasti

- Ovo je potvrda da inostrani investitori veruju u naše projekcije i pored toga što su u javnosti bile prihvaćene sa rezervom. Očekujemo da će 2020. godine javni dug biti ispod 60 odsto, da deficita u budžetu neće biti i da ćemo imati višak u državnoj kasi ili suficit od 4,4 procenta - rekao je Radunović.

U saopštenju iz Ministarstva finansija se dodaje i to da je emisija evroobveznica realizovana nakon pozitivnih ocena MMF, Svetske banke, kao i renomiranih međunarodnih rejting agencija o aktivnostima Vlade u delu vođenja finansija.

Podsetićemo da je Agencija "Mudis" prošle sedmice potvrdila stabilan kreditni rejting B1 Crnoj Gori.

- Za nas je to veoma dobro, predstavlja jednu sigurnost za državu i potencijalne kreditore i investitore. Prvo, to je povoljan tretman kod kreditora koje ćemo morati imati u ovoj godini. Drugo, na osnovu toga možemo očekivati postizanje nižih kamata. I treće da će ponuda kreditora biti veća. U krajnjem, to znači da ćemo imati veći izbor, a čim je veći izbor onda su i povoljniji uslovi pod kojima se dobijaju sredstva - ocenio je Božo Mihajlović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

UPOZORENjE

TREBA napomenuti da su iz Svetske banke u Redovnom godišnjem izveštaju za Zapadni Balkan upozorili na nivo zaduženosti Crne Gore, jer je, kako je saopštila Sanja Madžarević Šujster, glavni ekonomista, crnogorski javni dug iznad predviđenog po mastrihtskim kriterijumima, viši od 60 odsto BDP. Ove godine projektovan je na 70 odsto bruto društvenog proizvoda uglavnom zbog zaduživanja i ulaganja u najveći projekat – auto-put.