Riječko Opštinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mate Nj. (46) iz Slavonskog Broda, koji je sredinom februara smešten u riječki zatvor, i tereti se da je sinu pretio tokom telefonske rasprave oko podele imovine, s ciljem da ga uplaši, i uznemirio ga.

- Znam da se nalaziš u Psihijatrijskoj bolnici Rab, doći ću tamo i ubiću te. Odrubiću ti glavu, s njome igrati fudbal i nabiti je na kolac - poručio je svom sinu.

Tužilaštvo predlaže da mu se produži istražni zatvor kako ne bi na slobodi ponovio kazneno delo. Osim toga, Mate je višestruko osuđivana osoba, zbog pokušaja ubistva, pretnji, bludnih radnji i krađa. Bio je u zatvoru u Požegi, Remetincu, Lepoglavi i Gospiću!

U optužnici stoji da je 19. decembra prošle godine, oko 17.45 sati, ovaj Slavonac telefonom pretio sinu s ciljem da ga uplaši, u čemu je i uspeo, izazvavši kod njega, osim straha, i uznemirenost.

Penzioner bez zanimanja sa završenom osnovnom školom sve optužbe je porekao. Rekao je da je izašao iz zatvora dva meseca pre toga i došao u Slavonski Brod, kao i da su ga sin i brat "tražili sa dva-tri noža i satarom" i rekli da će ga "iseći na komade", što je prijavio policiji.

Sa psihijatrije u Slavonskom Brodu je pobegao od straha i otišao u Split, gde je dobio lekove. Kazao je da je mesec dana pre događaja on prijavio sina zbog pretnje smrću. U svojoj obrani je podvukao da je sin nazivao 20 puta dnevno pa ga je molio da ga ne naziva svakih pet minuta. Tužiocima je potvrdio da ga je sin pitao da li bi mu prepisao kuću u Brodu, ali mu je odgovorio da to neće učiniti jer bi nastala situacija da onda njegovu kuću i imovinu prodaje za drogu. Zbog toga je, kaže Mate, sastavio poruku kojom kuću ostavlja trećoj osobi.

Njegov sin je u svom svedočenju naglasio da se boji za život jer je njegov otac već kažnjavan za pokušaj ubistva svog oca, odnosno njegovog dede, iz osvete jer je deda ubio svoju suprugu.

Izvor: Novi list.hr/Alo.rs