SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Na Veliku subotu, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, nekanonska Makedonska pravoslavna crkva (MPC), odlukom Bugarske patrijaršije, prvi put dobiće zvanično Blagodatni oganj sa Hristovog groba iz Jerusalima, od mitropolita Antonija, na sofijskom aerodromu, najavljeno je u četvrtak u Skoplju.

Sveti oganj će prihvatiti episkop MPC Ilarion koji će potom helikopterom preneti u Skoplje, odakle će biti raznošen po svim hramovima u Makedoniji, precizirano je iz sinoda MPC.

PROČITAJTE JOŠ: TRAŽE POMOĆ BUGARA: Makedonci traže da im BPC bude majka crkva

Iz bratstva Bigorskog manastira, na zapadu zemlje, koje je glavni „centar“ inicijative i negovanja istrajne težnje za „preseljenje“ zahteva da Bugarska pravoslavna crkva (BPC) bude majka crkva MPC, potvrđena je najava da će blagodatni oganj uoči ovogodišnjeg Vaskrsa stići preko Sofije. Sveti oganj je dosada punu deceniju u hramove MPC stizao – iz Soluna, izvan zvaničnih crkvenih relacija, već zahvaljujući ličnim vezama bigorskih i dela grčkih monaha.

PROČITAJTE JOŠ:  DO PRAVA NA SLOBODU VERE PREKO STRAZBURA: Ohridska arhiepiskopija SPC očekuju registraciju delovanja od Makedonije


Kako je ovde objavljeno, prenošenje jerusalimskog ognja „ovoga puta biće organizovano na oficijelnom nivou između dveju crkava MPC-OA i BPC“.

Bugarski mediji podsećaju da su Sveti oganj prvi put u hramove BPC njihovi velikodostojnici preneli 2005. godine. Ove godine, odlukom premijera Vlade u Sofiji, Bojka Borisova, najmlađi mitropolit BPC Antonij, u Jerusalim će tim povodom putovati specijalnim vladinim avionom „Falkon“, a po povratku Sveti oganj će preneti i episkopu Ilarionu iz MPC. Taj čin, kako je objavljeno, direktno će biti dostupan na Fejsbuk profilu BPC.

ZA MPC I SVETO MIRO?

Iz Sofije je ovde preneta i informacija o „materinskoj“ brizi, kojom u vrhu BPC, pored Svetog ognja, razmatraju mogućnost „podele“ i Svetog mira za MPC, „ukoliko to bude zatraženo“.
Patrijarh bugarski Neofit u izjavi za sofijske medije, čestitajući vernicima Vaskrs, objasnio je da samo autokefalne crkve imaju pravo da pripremaju svoje Sveto miro, a ukoliko MPC zatraži, „dužni smo da taj zahtev razmotrimo“.