Evropska unija nema "rezervni plan" za suočavanje s eventualnom krizom u BiH koja bi mogla uslediti ako do početka maja ne bude dogovora o izmenama Izbornog zakona i od političara se očekuje da pokažu odgovornost prema biračima i učine sve da do takvog razvoja događaja ne dođe, upozorio je šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.


Nakon sastanka s čelnicima četiri političke stranke sa sedištem u Sarajevu, koji je u sredu održan zajedno s američkom ambasadorkom u BiH Maurin Kormak i vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, Vigemark je novinarima rekao da to nije bila prilika za iznošenje neke nove međunarodne inicijative, nego da se čuje šta lokalni političari žele i kane da preduzmu da bi se izmenio Izborni zaon.

"Nema posebne inicijative Evropske unije i SAD. Samo smo ih saslušali", kazao je Vigemark, prenela je HINA.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) izneli su nove predloge po kojima bi se rekomponovao Dom naroda parlamenta Federacije BiH, a izbor zastupnika birao bi se po načelu proporcionalnosti i u skladu sa popisom iz 1991.


PROČITAJTE JOŠ: Vigemark poručio BiH: Ako hoćete članstvo u EU morate da menjate Dejton

Vigemark je rekao da se o tome tek treba da izjasne i druge stranke, pre svega HDZ BiH.

Idući korak bio bi okupiti čelnike svih bitnih stranaka i videti ima li među njima zajedničkog viđenja neophodnog za kompromis.

"To je deo procesa koji podržavamo da bi sve relevantne stranke doveli za sto", rekao je švedski diplomata i dodao da je jasno da u tom procesu niko neće dobiti sve, a svi treba da daju nešto.

Dobra vest je, kazao je, to što svi žele neki dogovor, ali je na pitanje šta, ako dogovora ne bude do 6. maja, nije imao određeni odgovor.

Ne bude li dogovora, vlast nakon oktobrskih izbora u BiH ne bi mogla da bude formirana pa bi zemlja zapala u krizu bez presedana nakon Dejtona.

"EU nema plan za moguću krizu nakon izbora, ali je jasno da bi to imalo negativan uticaj na proces evropskih integracija BiH", kazao je Vigemark.