ZAGREB  OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

ALBANAC Ismail Morina prebačen je još prošle nedelje, pod okriljem noći, iz hrvatskog zatvora u Italiju. Hrvatske vlasti se zasada zvanično nisu oglasile, a "Novostima" je potvrđeno da će saopštenje biti u utorak, prvog radnog dana posle katoličkog Uskrsa.

- Morina više nije u Hrvatskoj, to je tačno, a pravne osnove za izručenje Italiji je bilo. Svi podaci vezani za taj slučaj će sledeće sedmice biti predstavljene javnosti - rečeno nam je iz izvora bliskog MUP-u i Ministarstvu pravosuđa.

Pročitajte još: Morina provocirao Srbe i na severu KIM: Dron zamenio kalašnjikovim

Srbija je tražila Morinu i za njim raspisala poternicu jer je na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u Beogradu 2014. upravljao sa dronom na kojem je bila zastava mapom "velike Albanije".

U Hrvatskoj uopšte nije zabeleženo prebacivanje Morine u Italiju, gde je živeo i imao regulisano boravište. Jedina reakcija došla je iz krajnje desnih krugova koji su izrazili zadovoljstvo što hrvatske vlasti Morinu nisu izručile Srbiji, iako je Vrhovni sud dao zeleno svetlo za to. Čekao se samo potpis ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ali on na kraju nije potpisao dokument o izručenju.

- Za Hrvatsku nije uopšte bio sporan pravosudni aspekt celog slučaja, jer su svi sudovi utvrdili da je Morina uradio kazneno delo. Međutim, slučaj je poprimio političke dimenzije, pa se po svaku cenu želelo izbeći da se sve podigne na visoki nivo, jer je to moglo da ugrozi odnose Hrvatske sa Srbijom i Albanijom - kaže za naš list jedan ugledni pravni stručnjak koji tvrdi da je nađeno kompromisno rešenje.

Pročitajte još: RTS: Morina prebačen u Italiju

To je ujedno i glavni razlog što je Morina prebačen u Italiju bez ikakve pompe, u potpunoj tajnosti, a tek nekoliko dana posle, vest su emitovale albanske televizijske stanice. U to vreme Morina je već danima bio u italijanskom zatvoru gde čeka daljnji razvoj događaja. Uz Morinu je Italijanima otišla i opsežna dokumentacija, uz presude hrvatskih sudova.

Za Morinu su u Zagrebu intervenisali i visoki izvori iz albanskog ministarstva spoljnih poslova, a navodno je i politički vrh vršio pritisak na hrvatske političare da ne bude izručen Srbiji. Iako se svojevremeno činilo da samo nedostaje ministarov potpis, dobro obavešteni pravnici nas uveravaju da uopšte nije bilo dobre volje da se Morina izruči Srbiji.

Advokati Ismaila Morine smatraju da je ova odluka zvaničnog Zagreba maksimum koji je mogao da se postigne, a kako će se dalje ponašati Italijani, niko ne može da predvidi.

- Sve su opcije otvorene, pa i ta da Italija izruči Srbiji Morinu - kažu hrvatski pravni stručnjaci.

SAMO DA GA SE REŠE

HRVATSKA nije želela da Morini da azil, što su tražili njegovi advokati, već je htela što pre da ga se reši.

- Da je ministar potpisao izručenje, digli bi se na noge desničari, koji sada likuju što hrvatsko pravosuđe nije išlo do kraja - kažu hrvatski pravnici koji do zvaničnog saopštenja ne mogu da kažu koja je "rupa u zakonu" iskorišćena za izručenje Morine Italiji.