Premijer Zoran Zaev poručio je danas da će MUP preduzeti najoštrije mere protiv onih pripadnika opozicije koji organizuju protest ispred kuća u kojima žive poslanici vladajuće većine, a nakon što je Skupština usvojila Zakon o upotrebi jezika, koji je albanski uveo kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Zaev je upozorio da je reč o krivičnom delu, kao i da će, kako je rekao, on lično štititi decu od demonstranata koji "seju strah i teror".

Nakon usvajanja Zakona o upotrebi jezika, prošle sedmice, u Skoplju je, naime, i sinoć je bilo protesta ispred domova poslanika vladajuće vćine, a za njihovu organizaciju optuženi su poslanici opozicione VMRO-DPMNE, preneli su makedonski mediji.

Lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, međutim, negira da ta stranka stoji iza pomenutih protesta i dodao da takvo nasilje nema opravdanja.

"Odgovornost za ono što se dešava u zemlji je na strani vladajuće većine", rekao je Mickoski i dodao da mu je žao zbog toga.

Zaev je poručio i da je laž da usvojeni zakon obavezuje admiistraciju da uči albanski jezik i zapretio:

Pročitajte još - Kocijas u Skoplju nudi „kumstvo“


"Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima akcije u vezi sa protestima ispred domova poslanika iz vladajuće većine, jer ovi protesti imaju nekoliko krivična dela. Protesti su Ustavom garantovano pravo, ali postoji narušavanje privatnosti, pretnji i sejanja straha za članove vladajuće većine i njihove dece", naveo je Zaev.

Mediji istovremeno podsećaju da je žrva nasilja zbog usvajanja pomenutog zakona bila poslanica SDSM Slavica Šumanski-Miteva, čiji je automobil zapaljen ispred njene kuće prošle sedmice.