TERASE restorana i vikendice na desnom kraku reke Bojane su pod vodom nakon što je poslednjih dan-dva usled temperature vazduha visoko iznad nule počeo da se topi sneg na albanskim planinama.

Topljenje snega, veliki dotoci u Drim, te padavine i snažan jugo praćen visokim talasima na moru, uslovili su da u utorak naglo poraste vodostaj na reci Bojani.

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", na Bojani ima oko 700 objekata. Vlasnici restorana kažu da je većina lokala delimično poplavljena.

Pročitajte još - POPLAVE KOD PRIJEPOLjA: Pod vodom desetine hektara zemljišta, bez pijaće vode žitelji Brodareva (FOTO)

- Voda nam je poplavila terasu i deo kuhinje. Svi objekti uz Bojanu su praktično na vodi i teško ih je zaštititi. Veliki problem je što Albanci puštaju vodu na brani Drima koji se uliva u Bojanu, što uz padavine povećava količine vode u reci - kazao je Igor Knežević, vlasnik restorana "Kod Ranka".

Meteorolozi u Albaniji su upozorili da narednih dana, posebno danas, u regionu južno od Skadra, može doći do poplava, što svakako treba da zabrine sve one koji žive u delti Bojane.

Međutim, problemi sa poplavama na crnogorskom primorju osim najjužnije tačke, Ade Bojane, nisu mimoišli ni Budvu, Kotor, Risan...

Zbog velike plime u noći između utorka i srede se podigla voda u Starom gradu na najnižoj koti na Kvatroštrade kod Doma SM Ljubiše za oko 20 centimetara. Ovo se dešavalo i prethodnih godina, ali sada su dve pumpe koje se nalaze ispred lokala "Regina" otkazale pa je lokal poplavljen.

Iz MZ "Stari grad" navode da te dve pumpe prihvataju svu kanalizaciju iz Starog grada i izbacuju je u šaht kod Mogrena, odakle ide u gradsku kanalizaciju. Iz mesne zajednice apeluju da treba hitno nabaviti nemačke pumpe i imati rezervne delove.

PONTON

NEVREME praćeno kišom i vetrom napravilo je velike probleme i u Kotoru, gde je poplavljen glavni gradski trg, kao i deo saobraćajnice preko gradske rive. Saobraćaj se realizuje usporeno, a na vozače se apeluje da voze oprezno. U Stari grad Kotor ulazi se preko metalnih pontona.