Vozači Ubera u Hrvatskoj pružaju usluge taksi prevoza bez potrebnih licenci, što je nezakonito, potvrdili su prekršajni sudovi ono što je odavno utvrdila inspekcija drumskog saobraćaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, piše "Večernji list".

Visoki prekršajni sud u Zagrebu je u svojim dvema presudama, koje "Večernji" ima u posedu, odbio žalbe Uberovih vozača na prvostepene presude Prekršajnog suda u Splitu koji ih je proglasio krivim za nezakonito pružanje taksi usluga i odredio im novčane kazne.

U jednom slucaju je kompanija kažnjena sa 10.000 kuna (1.343 evra), a odgovorna osoba u njoj sa 1.800 kuna (242 evra), dok je u drugom slučaju firma dobila globu od 25.000 kuna (3.360 evra), a odgovorna osoba 20.000 kuna (2.690 evra).

U obrazloženju presuda, Visoki prekršajni sud navodi da podnosioci žalbe neosnovano poriču da su obavljali autotaksi prevoz pogrešno insistirajuci na tome da se radilo o posebnom prevozu.

Pročitajte još - Taksisti u regionu jednoglasni: Ne želimo Uber!


Sud je utvrdio u jednoj od presuda da je vozač Ubera preuzeo putnika na jednom mestu u Splitu, odvezao ga do aerodroma u Splitu gde mu je naplatio uslugu i izdao račun za obavljeni prevoz, čime su ostvareni svi elementi iz Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju kojim je propisano da je autotaksi delatnost prevoza putnika koja se obavlja ličnim automobilom ako se putnik ili grupa putnika uzima na jednom mestu, a prevoz se obavlja preko jedne narudžbine i uz jedno plaćanje naknade za obavljeni prevoz. To je, prema Zakonu, javni linijski prevoz putnika, za šta je potrebno dobiti licence.

U presudama se navodi da vozači Ubera nisu imali te licence, da nisu propisno označili vozila i nisu imali taksimetar.

Visoki prekršajni sud je odbio i navode podnosilaca žalbe da oni nisu obavljali javni prevoz jer njihova usluga nije pod istim uslovima dostupna svim korisnicima usluga prevoza jer je ne može ugovoriti svaka osoba, nego samo ona koja koristi Uberovu aplikaciju.

Uberovi vozači su u žalbi tvrdili da njih putnik ne može da zaustavi na putu i da putnik koji je naručio njihovu uslugu nije očekivao autotaksi prevoz, nego da je izrazio želju za posebnim oblikom prevoza.

Sud je zaključio da su tim tvrdnjama neuspešno pokušali da otklone svoju prekršajnu odgovornost jer svako može da preuzme Uberovu aplikaciju pa je takav prijevoz dostupan svima i time ispunjava element javnosti prevoza.

Ministarstvo priprema novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju koji će liberalizovati tržište taksi usluga ukidanjem ograničenja broja taksi dozvola i pojednostavljenjem procedure za dobijanje licenca za taksi prevoz.