GRADSKA uprava Grada Sarajeva početkom februara jednoglasno je donela odluku da proglasi književnika i nobelovca Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, ali je posle desetak dana tu odluku naprasno povukla i odlučila da se nagrada uruči bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću.

Iza priče oko nagrade odigrala se prava politička borba, jer je Orhan Pamuk veliki kritičar aktuelne vlasti u Turskoj. Zbog toga je, na inicijativu SDA, čiji su lideri bliski sa turskim predsednikom Redžepom Erdoganom, ponovo glasano i odlučeno da nagrada ide u ruke nekadašnjem predsedniku Hrvatske.

Za Pamuka je rečeno "da nije dovoljno uradio za Sarajevo"!

Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće "Bajbuk" koja je kao eksluzivni izdavač Pamukovih dela za BiH pozvala slavnog pisca da dođe u radnu posetu, pa i inicirala dobijanje nagrade, kaže, za "Novosti", da je sada nobelovcu poslata poruka da nije dobrodošao u Sarajevo.

Pročitajte još - Mesić dobio pojačanu policijsku zaštitu

- Pozvali smo ga da dođe u radnu posetu i pogleda određene dokumente za film o ratu u Sarajevu. Onda se, sa nevladinom organizacijom "Amadeus", rodila ideja da Pamuka predložimo za počasnog građanina - objašnjava Uzunović. - Inicijativa je jednoglasno prošla u Skupštini Kantona Sarajeva početkom februara, da bi nakon nekoliko dana bila poništena

DALEKO SE ČULO
PRIČU o oduzimanju priznanja nobelovcu objavio je i britanski "Gardijan" sa nedvosmislenim naslovom "Pritisak iz Turske doveo do promene odluke da Sarajevo da priznanje Pamuku". "Gardijan" je pozvao i Kancelariju gradonačelnika Sarajeva za objašnjenje, ali im niko nije odgovorio.

Ovu veliku počast, umesto Pamuka, treba da dobije Stjepan Mesić, što je, po mišljenju našeg sagovornika, "totalno pogrešno, jer se ne može tek tako menjati dobitnik nagrade".

Ipak, Uzunović smatra da je cela priča oko navodnog uticaja Ankare da se povuče nagrada Pamuku nategnuta jer, kaže naš sagovornik, vlada Turske i dalje finansira prevode dela svog nobelovca na sve jezike sveta.

Pamuk, zasada, nije otkazao posetu Sarajevu, planiranu za kraj marta.

- Nadam se da će proraditi njegov poznati inat i da će doći. Što se nas tiče, on je dobrodošao u Sarajevo i BiH. Čekamo ga - kaže Uzunović.STRAH OD ERDOGANA

SAMIR Fazlić, odbornik Naše stranke u Skupštini Sarajeva, odluku o stopiranju dodeljivanja nagrade tumači kao kontinuitet politike SDA dodvoravanja Erdoganovom režimu.

- Odluka Gradske uprave da se Orhanu Pamuku uskrati ova počast uslovljena je njegovim protivljenjem politici turskog predsednika. Protivljenjem politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovim otvorenim pisanjem o stravičnom zločinu nad Jermenima - kaže Fazlić i pita se koja je donja granica političkog obzira ili straha od zameranja stranim političkim moćnicima.