POLICIJSKA tortura nad trojicim mladića u centru grada i dalje je događaj o kome bruji Podgorica. U međuvremenu je usledila hitna reakcija nadležnih pa su batinaši suspendovani sa posla, dok je njihov šef Milan Radusinović smenjen. Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, lišeno je slobode pet policijskih službenika - pripadnika interventne jedinice (M. V., M. S.,V. M., S. F. i M. D.) koji će biti privedeni radi saslušanja, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo - zlostavljenje, na štetu tri građanina i falsifikovanje službene isprave.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odmah nakon objavljivanja snimaka torture učinjene od strane policijskih službenika nad građanima, formiralo predmet i preduzelo hitne radnje u cilju prikupljanja dokaza.

Ovo je epilog događaja koji je zapanjio građane glavnog grada nakon što je snimak pušten na internet. A na njemu se vidi da osumnjičeni Miloš Bečanović (prošle godine proglašen za najboljeg polaznika Policijske akademije u Danilovgradu), Slavko Furtula, Marko Stojanović, Mladen Vujović i Vukašin Maraš prilaze trojici mladića (najmlađi 18 a najstariji 27 godina) koji stoje sa devojkama ispred zatvorenog lokala u centru Podgorice.

PROČITAJTE JOŠ - PREBIJENI MALOLETNICI U PODGORICI: Batine na pravdi Boga

Nakon toga sledi batinanje, bacanje na pločnik i udaranje glavom o zid iako mladići nisu pružali otpor. Oni su saslušani u tužilaštvu i saopštili da su napadnuti bez povoda.

SMENA NIJE DOVOLjNA REAGOVAO je i profesor Fakulteta za državne i evropske studije dr Đorđije Blažić, koji smatra da smena šefa Interventne jedinice nije dovoljna. - Na odgovornost se mora pozvati direktor policije, kao i ministar unutrašnjih poslova. U fokusu javnosti posebno mora biti postupanje tužilaštva, koje najčešće ima pasivan odnos prema policijskoj torturi i nejednako tretira građane i policiju - ocenjuje Blažić.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, policajci Interventne jedinice su u subotu uveče krenuli u uobičajeni obilazak grada, da bi oko tri sata posle ponoći prošli Hercegovačkom ulicom pored mladića koji su im navodno dobacivali ružne reči i nazivali ih "pandurima", "svinjama policijskim", "bip policajcima" i drugim pogrdnim imenima. Na te uvrede policajci nisu reagovali, ali kada su prošli drugi put istom trasom, izašli su iz vozila i brzim koracima došli do mladića nakon čega su počeli da ih udaraju.

Nasrtanje počinje u trenutku kada jedan od mladića stavlja ruku u džep da izvadi ličnu kartu i preda je policajcu. Umesto da ga legitimiše policajac ga udara. Ovim nemilim scenama prisustvovale su i dve devojke, koje su bile u drištvu ovih momaka. Posle nekoliko minuta trojica mladića završavaju u prostorijama Centra bezbednosti. Navodno su se tamo mladići izvinjavali policajcima da bi im ovi na kraju "progledali kroz prste" i odustali od podnošenja prijave. Međutim, policajci o ovom događaju nisu obavestili svoje nadređene koji su za batinanje saznali tek kada se snimak pojavio na portalima. Izostao je i njihov izveštaj sa terena koji su bili obavezni uraditi, što ih je koštalo udaljavanja sa posla.


PROČITAJTE JOŠ - MASOVNA TUČA: Mladić izboden nožem, više uhapšenih

Socijalistička narodna partija pozvala je u sredu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhidžića, da sa direktorom Uprave policije, Slavkom Stojanovićem, podnese ostavku zbog, kako navode, neprofesionalnog ponašanja policijskih službenika Intervnetne jedinice i brutalnog kršenja ovlašćenja što je dovelo do prebijanja trojice mladića u centru Podgorice.

- Nije dovoljna samo smena šefa Interventne jedinice, već njemu svih nadređenih. Nedopustivo je da u 21. veku, u srcu Evrope i to u zemlji koja teži Evropskoj uniji, policijski službenici tuku crnogorsku mladost i time vladavinu prava i pravnu državu stavljaju pod noge - poručili su socijalisti Vladimira Jokovića.


KONTROLA

SAVET za građansku kontrolu rada policije danas će na vanrednoj sednici oceniti primenu policijskih ovlašćenja Interventne jedinice povodom događaja u blizini lokala "Bajica" u Podgorici. Sednica koju je zakazao predsednik Saveta Zoran Čelebić, biće održana u Skupštini Crne Gore i zatvorena je za javnost. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić naložio je hitnu kontrolu Odeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije radi utvrđivanja detaljnih činjenica i okolnosti u vezi postupanja policijskih službenika.