Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović upozorio je da je moguće očekivati pogoršanje odnosa Sarajeva i Zagreba, te srpsku i hrvatsku stranu optužio za širenje netačnih informacija o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.


Za moguće pogoršanje odnosa sa Hrvatskom, Izetbegović je odgovornost prebacio na hrvatsku stranu zbog, kako je rekao, "ignorisanja interesa, stavova i prava BiH".

"Ako Hrvatska nastavi s ignorisanjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi koji su još dobrosusedski, neizbežno će se pogoršavati”, rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor.

Izetbegović tvrdi da je do sad mnogo toga "gurano pod tepih" i krajnje je vreme, smatra, da se iskreno pristupi rešavanju decenijama starih otvorenih pitanja.


PROČITAJTE JOŠ: IZETBEGOVIĆ PRETI: Nema trećeg entiteta bez rata i konflikta; Nikada nisam imao verbalni sukob sa Vučićem

"Na to nas obvezuje i nedavno usvojena nova strategija Evropske unije (za Zapadni Balkan). I nas i Hrvatsku", kazao je Izetbegović, nekoliko dana uoči trilateralnnog sastanka na vrhu, BiH, Srbije i Hrvatske, u Mostaru.

Trilateralni susret na vrhu, trojice članova Predsednistva BiH, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, najavljen je za 6. i 7. marta.

Lider Bošnjaka tvrdi da "i hrvatska i srpska strana", svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svesno šire netačne informacije o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.

"Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog - izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o ''nemogućem životu sa Bošnjacima'' i potrebi za ''izlazak iz propale zajednice koja se radikalizuje'' i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputiraće nama", tvrdi Izetbegović.


U vezi Izbornog zakona BiH, Izetbegović očekuje snažnije angažovanje međunarodne zajednice ne bi li se postigao dogovor pre maja, odnosno pre zakonskog roka za raspisivanje izbora koji su najavljeni za oktobar.

Izetbegović se, kako se navodi, posebno obrušio na hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića kojeg je, ne birajući reči, optužio za širenje "drskih besmislica", a u prilog tome je kao primer naveo razgovore njih dvojice sa šefom EPP Džozefom Dolom u Briselu.


PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović: Prijatelj kao Erdogan se ne sme izgubiti

"Čović je govorio o stvaranju ''islamske države'' u BiH i govorio je to pred predsednikom EPP-a Dolom. Nakon te tvrdnje ja sam kazao da ću napustiti sastanak ako se nastavi s takvim drskim besmislicama. Cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka je pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude (Jadranku) Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat", kazao je Izetbegović.

Čoviću je prebacio i kako zbog želje za političkom trgovinom, ne precizirajući na šta točno misli, namerno koči usvajanje sporazuma države s Islamskom zajednicom u BiH koji bi trebalo da reguliše status te zajednice na način na koji je to ranije učinjeno s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.


Upitan o naoružavanju policije u Republici Srpskoj “hiljadama ovih pušaka”, Izetbegović je rekao da je to razlog za zabrinutost.

"Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS-a. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamerne ljude u BiH", kazao je Izetbegović.

On je istovremeno pozvao sve u BiH da, kako je rekao, ne nasedaju na provokacije i ne dopuste uvlačenje u politiku destabilizacije i sukoba.

Odgovor na naoružavaje policije u RS treba da bude ubrzano približavanje članstvu u EU i NATO, tim pre što će se, kako očekuje Izetbegović, Milorad Dodik "u dogledno vreme" umoriti od pokušaja rušenja BiH baš kao i njegove pristalice.


VUČIĆ: U BiH DA MANjE KORISTE REČI OPTUŽBI


Voleo bih da se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više rečnik zajedništva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ponovio da Srbija nema nikakve pretenzije prema BiH, već samo želi da se poštuje Dejtonski sporazum.


"Ništa više, ali ni manje od toga" poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da "Hrvatska i srpska strana pozivaju na sukobe".

Vučić je rekao da uvek reaguje na način da ne želi bilo kakvo suprotstavljanje ili sukobe.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Poštujemo BiH, tražimo da se Srbi osećaju sigurno

Tako, dodao je, nije reagovao ni na poslednje izjave Hašima Tačija, kao ni Edija Rame, ali i naznačio da nije video tu izjavu Izetbegovića, te da ne želi da komentariše nešto u šta nije sasvim upućen.

Kako je istakao, mnogo bi više voleo kada bi se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više zajedništva.

Dodao je da Srbija nema nikakvih pretenzija prema BiH i želi poštovanje Dejtonskog sporazuma i integritet Republike Srpske unutar BiH.


PROČITAJTE JOŠ: Tačka na granicu sa BiH

"Ništa više, ali ni manje od toga" rekao je predsednik Srbije i naveo da želimo dobre odnose emđu tri narioda u BiH te da ne smatra da će izjave koje govre nešto o drugima doneti ikome bilo kakav boljitak.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova RF Sergejom Lavrovim još jednom zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji, da je Srbija ne jednom u istoriji bila u teškoj situaciji, ali i da je siguran da će ozbiljnom, odlučnom, ali i politikom čvrstine i posvećenosti napretku uspeti da održi kurs...

"Taj kurs je interes naše zemlje, interes Srbije, a on nikada nije bio u suprotnosti sa interesima Rusije" zaključio je Vučić.