SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Kalina Veleska (28) i Aleksandar Minovski (35) iz Skoplja stradali su u teškoj planinarskoj tragediji na Kajmakčalanu, najvišem vrhu Nidže planine na 2.524 metru iznad mora, potvrđeno je iz izvora grčkih spasilačkih službi.

Traganje grčkih spasilačkih ekipa posle 24 časovne borbe sa nevremenom na izuzetno vrletnom terenu završeno je u nedelju otkako su tela dvoje nesrećnih planinara pronađena na dnu teško pristupačne provalije na Kajmakčalanu.

U nakdnadno objavljenim informacijama, pozivanjem na članove dela ekipe Planinarskog društva „Transferzal“, Kalina i Aleksandar su se odvojili iz grupe, i po izuzetno pogoršanim vremennjskim uslovima, vratili se prema Kajmačalanu gde su propali u provaliju. Nestali su u subotu oko 14:30 časova kada je odmah alarmirana grčka spasilačka služba koja je započela potragu.

PROČITAJTE JOŠ: Srpski planinar dotakao čaroliju persijskog vrha


- Spasilačke ekipe vatrogasne službe, sa specijalnim vozilom, locirale su isčezla lica na nadmorskoj visini od 2.524 metra. Specijalnom planinarskom opremom uspele su da priđu i izvuku beživotna tela, 28 godišnje K.V. i 35 godišnjeg A.M. Njihova tela su u 13.30 časova u nedelju predata službi hitne pomoći, navedeno je u prenetom sapštenju grčke spasilačke službe.

Grčki spasioci su posle 24-časovnog traganja u teškim vremenskim uslovima uspeli da lociraju mobilne telefone dvoje mladih planinara, koji su se vratili prema Kajmakčalanu ubeđeni da treba pomoći navodno nekim zaostalim članovima grupe od 50-tak planinara. Kada su spasioci vođeni tim signalima uspeli da se spuste do dna provalije, dvoje mladih planinara nije davalo znake života.

Po izuzetno gustoj magli, snažnoj mećavi na nepristupačnom terenu vrletnog Kajmakčalana, grčke spasilačke službe su dopremile tela mladih planinara do skijačkog centra na grčkoj strani a potom u bolnicu u Janici gde je utvrđen identitet stradalih...

Velevska i Minovski su bili članovi Planinarskog društva „Transverzalec“ iz Skoplja i u subotu su u velikoj grupi u praskozorje pošli za Grčku, odagle su sa južne strane pošli na dvodnevno penjanje prema vrhovima Nidže planine Kajmakčalan i Kravica.

Kalina Velevska je bila poznata javnosta kao veliki zaljubljenik u planine, posebno u Šaru, koju je smatrala najlepšom na svetu. Sve planinarske avantuire i iskušenja revnosno je beležila na svom blogu „Iz dnevnika jedne planinarke“. Prijatelji na socijalnim mrežama potvrđuju da je takav zaljubljenik u planine bio i Aleksandar Minovski.

KALINA JE 2016. BILA SPASILAC

Kalina Velevska je 2016. godine i sama bila u ulozi spasioca u dramatičnom izvlačenju sa Titovog vrha na Šarplanini na kada su zajedno sa ostalim iz grupe svojim telima grejali 17- godišnjeg druga koji je bio propao u provaliju, sve dok nisu stigle spasilačke ekipe... Sada na Kajmakčalanu, Kalini i Aleksandru na žalost nije bilo spasa.